Під час звернення Прем’єр-міністра Хорватії Андрея Пленковича до Верховної Ради України.

Відкривши пленарне засідання, Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук повідомив, що у ньому по відеозв’язку братиме участь Прем’єр-міністр Республіки Хорватія Андрей Пленкович. Руслан Стефанчук від імені Верховної Ради України висловив глибоку вдячність хорватському народу, уряду і Сабору Хорватії за тверду та непохитну підтримку суверенітету і територіальної цілісності України, а також за надану урядом Хорватії військову допомогу, тимчасовий прихисток українців та послідовну роботу щодо підтримки України. «Окремо заслуговує на подяку підтримка ініціативи провести Перший Парламентський саміт Міжнародної Кримської платформи в Загребі, яка є дієвим інструментом з деокупації Кримського півострова», — сказав він та запросив Андрея Пленковича до слова.

Прем’єр-міністр Республіки Хорватія насамперед наголосив, що боротьба українців за свою країну викликає захоплення та підтримку усього демократичного світу. «Ваші воїни, громадяни та керівництво держави успішно протистоять агресії. Ваша хоробра армія просувається у звільненні окупованої території. Своєю силою, мудрістю та любов’ю до своєї Батьківщини ви зворушили серця людей у всьому світі. І ми чудово розуміємо, що ваш спротив не припиниться, доки Україна не буде вільною», — сказав він, запевнивши, що Хорватія твердо стоїть поряд з Україною у цій боротьбі.

Також А. Пленкович підкреслив, що для нього велика честь виступати перед Верховною Радою безпосередньо перед проведенням Першого Парламентського засідання саміту Міжнародної Кримської платформи у Загребі. «Ми погоджуємося із меседжами України про те, що вкрай важливо постійно підтримувати усвідомлення щодо спроби Росії силою захопити Крим. У цьому ми вбачаємо важливу роль парламентів. Тому ми надзвичайно раді, що Загреб наступного тижня прийматиме представників багатьох європейських парламентів і у мене буде можливість приймати делегацію Верховної Ради і Голову Верховної Ради Стефанчука», — сказав він, запевнивши, що Хорватія ніколи не визнає анексію окупованих українських регіонів та послідовно підтримуватиме два фундаментальні політичні пріоритети України — реінтеграцію окупованих територій та євроатлантичний шлях країни.

Верховна Рада ухвалила в цілому законопроект про внесення змін до Закону «Про Державний бюджет України на 2022 рік» (№ 8126), який передбачає збільшення видатків на безпеку і оборону на 387 мільярдів гривень. Зокрема, видатки Міноборони збільшено на 365,2 мільярда гривень, Міністерства внутрішніх справ — на 12,9 мільярда, СБУ — на 3,7 мільярда, Головного управління розвідки — на 3,2 мільярда, Держспецзв’язку — на 1,3 мільярда, Управління державної охорони — на 600 мільйонів та Служби зовнішньої розвідки — на 45 мільйонів гривень. Зміни до Держбюджету-2022 підтримали 318 народних депутатів.

Парламентарії 309 голосами підтримали у першому читанні законопроект про внесення змін до Законів «Про громадянство України» та «Про забезпечення функціонування української мови як державної» щодо умов прийняття до громадянства України» (№ 7606). Відповідно до пропонованих змін, умовами для прийняття до громадянства України має стати знання основ Конституції України та історії України, володіння державною мовою відповідно до рівня, визначеного Національною комісією зі стандартів державної мови, зобов’язати іноземців та осіб без громадянства протягом двох років з моменту прийняття до громадянства України скласти іспити з основ Конституції України, історії України та на рівень володіння державною мовою. Крім того, законопроектом визначаються категорії осіб, на яких не поширюються окремі умови для прийняття до громадянства України (особи, які мають визначні заслуги перед Україною чи прийняття яких до громадянства України становить державний інтерес для України, проходять військову службу за контрактом у ЗСУ, діти, які приймаються до громадянства тощо), а також уточнюються підстави для втрати громадянства України (невиконання особою зобов’язань припинити іноземне громадянство та про складання іспитів з основ Конституції України, історії України, на рівень володіння державною мовою).

В цілому схвалено законопроекти: про внесення зміни до Закону «Про військовий обов’язок і військову службу» щодо особливостей призову на строкову військову службу та діяльності призовних комісій під час дії воєнного стану (№ 8109); про внесення змін до Закону «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» та деяких інших законів України, щодо захисту прав фізичних осіб під час воєнного стану та спрощення обліку робочих місць для осіб з інвалідністю (№ 7433); про вихід України з Конвенції про транснаціональні корпорації (№ 0148); про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо виконання рішень Європейського суду з прав людини»  (№ 4048); про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінального кодексу України та Кримінального процесуального кодексу України щодо виконання рішень Європейського суду з прав людини (№ 4049); про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального процесуального кодексу України щодо електронної ідентифікації та електронних довірчих послуг (№ 6097); про внесення змін до деяких законів України щодо посилення контролю за відпуском лікарських засобів (№ 7444); про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо функціонування місцевої та добровільної пожежної охорони (№ 7557); про внесення змін до деяких законів України щодо формування та реалізації державної політики у сфері захисту критичної інфраструктури (№ 7607); про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального процесуального кодексу України щодо електронної ідентифікації та електронних довірчих послуг (№ 6097); про приєднання України до Конвенції про екстрадицію (№ 0158).

У першому читанні підтримано законопроекти: про Національну програму інформатизації (№ 6241); про внесення змін до Закону «Про судову експертизу» щодо удосконалення організаційно-управлінського забезпечення судово-експертної діяльності (№ 7735); про хімічну безпеку та управління хімічною продукцією (№ 8037); про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо уточнення положень про відновлення втрачених матеріалів кримінального провадження, скасування запобіжного заходу для проходження військової служби в умовах воєнного стану (№ 7494); про благодійну діяльність та благодійні організації» щодо вдосконалення порядку включення благодійників — фізичних осіб до Реєстру волонтерів антитерористичної операції та/або здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі та стримування збройної агресії рф (№ 8076).


Під час засідання.

Також Верховна Рада підтримала низку проектів постанов: про здійснення начальником Бердянської міської військової адміністрації Бердянського району Запорізької області спеціальних повноважень   (№ 8110); про здійснення начальником Лисичанської міської військової адміністрації Сєвєродонецького району Луганської області спеціальних повноважень (№ 8124); про здійснення начальником Токмацької міської військової адміністрації Пологівського району Запорізької області спеціальних повноважень (№ 8128).

Парламентарії утворили Тимчасову слідчу комісію Верховної Ради з питань розслідування можливих фактів неефективної діяльності Державного агентства лісових ресурсів України, Державного агентства водних ресурсів України та Державної екологічної інспекції України, їх територіальних органів, підприємств, установ та організацій, що належать до сфери їх управління, які могли призвести до зменшення надходжень до державного та місцевих бюджетів (№ 8100).

Верховна Рада 287 голосами підтримала заяву, у якій визнала Чеченську Республіку Ічкерія тимчасово окупованою та засудила вчинення російською федерацією геноциду чеченського народу.


Присягу народного депутата склав обраний за списком партії «Голос» Максим Хлапук.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.
Більше фото тут