З такою метою у Дніпрі відбувся міжнародний форум «Професійна освіта для повоєнної відбудови України-Переможниці», до якого долучилися більш як 170 учасників (на знімку).

Захід організовано в рамках українсько-німецького партнерства Федерації організацій роботодавців Дніпропетровщини з Освітнім центром економіки федеральної землі Німеччини Мекленбург — Передня Померанія за сприяння організації роботодавців NORDMETALL на базі навчально-методичного центру профтехосвіти у Дніпропетровській області.

«Трудовий робочий потенціал в Україні може бути покращено лише завдяки терміновій модернізації професійно-технічної освіти за запитом економіки», — зазначили учасники.

На їхню думку, воєнний час підтверджує актуальність напрацювань останніх п’яти років, досягнутих у рамках українсько-німецького проекту, а саме: впровадження дуальної форми професійної освіти, розбудова нової системи професійної орієнтації молоді, розвиток наставництва на виробництві, розробка та запровадження професійних стандартів відповідно до потреб роботодавців.

У дискусії брали участь представники директорату професійно-технічної освіти МОН, Дніпропетровської військової державної адміністрації, департаменту освіти і науки ОВА, Дніпропетровської обласної ради, Центру компетенцій та розвитку людського капіталу роботодавців України, Інституту професійно-технічної освіти НАПН України, Всеукраїнської асоціації працівників профтех-освіти, представники профспілок, міжнародні та українські експерти.

«Як сторона роботодавців у регіональному соціальному діалозі маємо пріоритетну зацікавленість у модернізації професійної освіти шляхом впровадження дуальної системи навчання за німецьким досвідом та декларуємо свої наступні наміри: посилювати партнерське співробітництво з владою та профспілками задля розвитку української системи професійно-технічної освіти та її адаптації до особливих вимог воєнного часу; надавати всебічну підтримку промисловцям, підприємцям в забезпеченні виробництва високопрофесійними робітничими кадрами актуальних для роботодавців професій та кваліфікацій; бути активними учасниками напрацювання нових законів та нормативних документів та поширити використання в регіонах України напрацювань з європейськими партнерами», — заявили представники Федерації організацій роботодавців Дніпропетровщини.

Насамперед працюватимуть за такими напрямами як: впровадження елементів дуальної системи професійно-технічної освіти, навчання наставників на виробництві, професійна орієнтація учнів в межах Програми «Мініфеномента-Україна» з розвитку мікрокваліфікацій (проект ETF).

Під час форуму прийняли звернення до Міністерства освіти і науки України щодо підтримки в завершенні децентралізації професійно-технічної освіти з передачею освітніх закладів для управління на регіональний, обов’язково — обласний рівень, що вкрай актуально для Дніпропетровської та інших областей.

«Пропонуємо Службі зайнятості України поновити діяльність регіональних відділень з профорієнтації учнівської молоді, що відповідає європейському і, зокрема, німецькому досвіду», — зазначили учасники заходу.

Також вони наголосили, що регіон готовий і в подальшому бути пілотним для впровадження сучасних новацій у професійній освіті.

Фото з відкритих джерел.