Вперше в історії молодої балканської держави відбулася не лише подія такого виміру (понад 400 учасників і почесних гостей з п'яти континентів), а й прибули на форум стільки представниць з України, найбільше - з медійної сфери.

На форум до Республіки Косово запросили перших осіб низки держав, науковців та експертів правозахисних організацій, громадських діячів із понад 30 країн. Були й онлайн-звернення до авдиторії - держсекретаря США Ентоні Блінкена, першої заступниці міністра закордонних справ України, голови Національної комісії України в справах ЮНЕСКО Еміне Джапарової та інших.

Серед запрошених і 11 наших краян, які живуть та працюють у Приштині за програмою професійного захисту «Journalists-in-Residence Kosovo». Ця ініціатива Європейського центру свободи преси та ЗМІ, Асоціації журналістів Косово, втілена за сприяння уряду Альбіна Курті, як відомо, спрямована на підтримку українських медійників у час війни (співорганізатор проекту в Україні - НСЖУ). Учасникам програми створено умови для творчої роботи, можливості залишатися в професії та працювати на інформаційному фронті.

У форумі взяла участь народний депутат України, заступниця голови парламентського Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Євгенія Кравчук. Політична діячка спільно з очільницею Всеукраїнського благодійного фонду «Журналістська ініціатива», заступницею голови Українського фонду миру Людмилою Мех мала честь прийняти з рук президентки Республіки Косово Вйоси Османі відзнаку всім жінкам України.

Медаллю глави держави нагороджено українок за мужність, жертовність та надзвичайний внесок у захист цінностей свободи і демократії. «Ми почули дуже зворушливі історії від українських жінок, які нагадують нам про наше болісне минуле, боротьбу за свободу й водночас підтверджують безпрецедентну стійкість жінок», - зазначила Вйоса Османі по завершенні урочистої церемонії нагородження.

Тим часом Євгенія Кравчук бездоганною англійською розповіла зі сцени форуму про боротьбу українців з ворогом, про власну родину, що живе нині в Україні, і, як і її донька Вікторія, вірить у прийдешню перемогу над агресором. Аргументованими та емоційними були виступи Євгенії Кравчук на зібранні й під час панельних дискусій.

А про виступ Людмили Мех, яка звернулася до зали рідною мовою (на екранах синхронно транслювали переклад англійською), косовський волонтер Роберт Фейзулаху (до речі, герой статті «У Косові з'явився волонтерський рух на нашу підтримку» в газеті «Голос України» за 6 червня ц. р.) написав авторці: «Це було неймовірно - і це так дивно чути українську мову посеред Приштини на такому великому міжнародному заході! Слава Україні!» У подальшому листуванні Роберт додав: «Така велика підтримка України від усього світу - це те, чого москва не чекала, розпочавши агресію».

Українок як представниць держави, що нині стоїть в обороні світової демократії, щиро вітали й у кулуарах міжнародного зібрання. Там тривали зустрічі, спілкування, журналістки відповідали на запитання іноземних колег і давали інтерв'ю пресі. Кожен виконував свою місію як солдат правди, розповідаючи про Україну і її героїчну боротьбу проти паліїв війни - терористичного режиму рашистської федерації.

Незабаром президентська відзнака Республіки Косово жінкам України буде вже в Києві.

Приштина (Республіка Косово).

Фото автора.