Написали її на Вінниччині — в містечку Шаргород, і відео там зняли. Як усе відбувалося?..

Валентина Вельган, засновниця і керівниця волонтерської ГО «Шаргород оперативний», під час інтерв’ю «Голосу України» згадала, зокрема, як у перші дні війни в їхньому містечку зупинилися музиканти популярного гурту Kozak System. Щоправда, без фронтмена колективу. Іван Леньо з початком російської агресії пішов служити в патрульну поліцію Києва.

Музиканти приїхали до хороших друзів. Познайомилися з шаргородськими волонтерами в 2019-му під час поїздки в Авдіївку. Потім разом були у Волновасі, Новотошківському…

— У нашому місті хлопці не цуралися ніякої роботи, — розповідає пані Валентина. — Розвантажували автомобілі з гуманітарною допомогою, плели маскувальні захисні сітки, поширювали необхідну інформацію в Інтернеті.

Разом з ними була фотомайстриня Вікторія Квітка, яка працює з багатьма відомими музикантами.

Прочитала — й не стримала сліз

— Одного ранку трубач Сергій Соловій прийшов і каже: написав такі слова, що беруть за душу, — продовжує розповідь Валентина Вельган.

Прочитавши їх, пані Валентина витерла сльозу. У той час вся країна переймалася долею «азовців». Вірш Соловія був присвячений нашим героїчним захисникам «Азовсталі».

Музиканти вирішили записати пісню, зняти відео. Зателефонували в Київ керівникові гурту. Попросили пані Валентину допомогти з апаратурою.

З місцем для зйомок визначилися одразу. Сумніву ні в кого не було —зніматимуть на Хресній Дорозі. Перед тим Вельган провела для них екскурсію містечком. Вони говорили, що на Хресній

Дорозі думалося, як про страждання Ісуса Христа, так і про муки «азовців».

Апаратуру доправили з Вінниці. Приїхав Іван Леньо з Києва. Почалася робота.

Музиканти обрали останню, найвищу, локацію Хресної Дороги.

— Якщо уважно прислухаєтеся, в одному місці чути спів півня, — продовжує Валентина. —

Я запитала хлопців: «Як вдасться прибрати цей звук». Мені відповіли, що нічого прибирати не будуть. Все має бути так, як у житті. Так правдиво, як на «Азовсталі».

Після цих слів волонтерка мимоволі подумала, що насправді вона присутня під час процесу творення історії нашого часу.

Каже, всіх переповнювало відчуття сили і бажання боротися до Перемоги. На це надихали слова і музика. Такі думки виникали у святому місці, на кам’яній вершині-тверді. «У ті хвилини ми почувалися справжніми титанами, — зазначає співрозмовниця. — Внутрішній голос підказував, що ти зобов’язаний стати сталевою людиною, як ті хлопці й дівчата в «Азовсталі». Зробити це треба для того, щоб вистояти, щоб перемогти».

Присвячено полку «Азов»

Одностайною виявилася думка, що в кліпі має бути чутно стук серця.

Під час запису можна було бачити, як музиканти кулаком правої руки стукають по грудях у тому місці, де б’ється серце. Для підсилення такого звуку вирішили застосувати механічний прийом.

— Знайдете молоток і металевий прут? — запитав хтось пані Валентину.

— Коли під час перегляду відео будете чути стук молотка, то знайте, що це наш молоток, — каже пані Валентина. — Гупали ним на подвір’ї нашого будинку.

Відео змонтували протягом двох днів.

Співрозмовниця з радістю говорить, що волонтери їхньої організації «Шаргород оперативний» стали його першими глядачами.

Записане у Шаргороді відео Іван Леньо виставив на своїй сторінці у Фейсбуці. Супроводив такими словами: «Це не пісня — це крик душі, який буде лунати доти, доки хлопці не повернуться живими додому».

А ще Іван написав: «Знаково, що ми зняли відео на нову пісню, яку присвячуємо полку «Азов». І додав: «Ми переможемо, однозначно!»

Валентина Вельган теж залишила відгук на нову пісню на сторінці Івана Леньо: «Усіма фібрами душі бажаю, щоб ця пісня долинула до Героїв, яким вона присвячена. Упевнена, вони полюблять її, повернуться до нас сильні й дужі, і міцно з подякою потиснуть руки, дорогі наші Козаки Kozak System. Слава Героям України!»

Вінницька область.

На знімку: Kozak System у футболках від ГО «Шаргород оперативний».

Фото надано Валентиною ВЕЛЬГАН.