З цього приводу в парламенті зареєстровано одразу два законо-проекти: «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо відповідальності пішоходів за невикористання світлоповертальних елементів у темну пору доби чи в умовах недостатньої видимості» (№ 8156) та «Про внесення змін до Закону «Про дорожній рух» щодо використання пішоходами світлоповертальних елементів в темну пору доби чи в умовах недостатньої видимості» (№ 8155). Автором обох законодавчих ініціатив виступив народний депутат Володимир Крейденко («СН»).

За словами політика, Кабмін своєю постановою вніс зміни до Правил дорожнього руху, якими визначено, що «в темну пору доби та в умовах недостатньої видимості пішоходи, які рухаються проїзною частиною чи узбіччям, повинні використовувати світлоповертальні елементи (стрічку, наклейку, жилет тощо) або бути в одязі, який має світлоповертальні елементи, для своєчасного їх виявлення іншими учасниками дорожнього руху». Однак у Кодексі України про адміністративні правопорушення й досі відсутня норма, яка б передбачала адміністративну відповідальність за невиконання цього пункту Правил дорожнього руху.

Саме нехтування дотриманням Правил дорожнього руху, наголошує депутат, призводить до більшості дорожньо-транспортних пригод, адже водії в темну пору доби та в умовах недостатньої видимості не в змозі розпізнати пішоходів.

За статистикою, саме низька видимість пішоходів у темний час доби (особливо в осінньо-зимовий період) є однією з найпоширеніших причин ДТП з фатальними наслідками в Україні. Власне, лише за останні декілька тижнів через погане освітлення вже загинули понад 50 осіб.

Тож, ураховуючи за-значене, для превенції виникнення ДТП Володимир Крейденко пропонує внести законо-
проектом № 8155 зміни до Кодексу про адміністративні правопорушення, які передбачать відповідальність пішоходів за рух проїзною частиною чи узбіччям у темну пору доби або в умовах недостатньої видимості без використання світлоповертальних елементів на одязі (стрічки, наклейки, жилету тощо).

Інший законопроект «Про внесення змін до Закону «Про дорожній рух» щодо використання пішоходами світлоповертальних елементів в темну пору доби чи в умовах недостатньої видимості» (№ 8155) по-кликаний, як стверджує депутат, не лише зменшити кількість дорожньо-транспортних пригод за участю працівників дорожніх служб, а й виправити колізію, яка існує у правовому полі. Йдеться про те, що нормативні акти Кабміну за своєю суттю є підзаконними нормативними актами, які видаються на основі і на виконання Конституції та законів України.

Тож документом пропонується внести зміни до абзацу п’ятого частини третьої статті 12 Закону «Про дорожній рух» щодо зобов’язання посадових осіб, які відповідають за будівництво, реконструкцію, ремонт, експлуатацію та облаштування автомобільних доріг, вулиць та залізничних переїздів, мостів, шляхопроводів, інших споруд забезпечувати працівників (які виконують такі роботи в темну пору доби чи в умовах недостатньої видимості), світлоповертальними елементами або одягом, який їх має.

Також, пропонується внести зміни до абзацу другого частини другої статті 17 щодо зобов’язання пішоходів у темну пору доби чи в умовах недостатньої видимості використовувати світлоповертальні елементи або одяг, який їх має.

Ухвалення цих проектів законів, переконаний В. Крейденко, значно зменшить кількість дорожньо-транспортних пригод, які трапляються за участю пішоходів у темну пору доби та в умовах недостатньої видимості.