Спершу затвердили нову вартість харчів на одну дитину на день. Це викликано тим, що нині істотно зросла ціна на продукти. Отож, з 1 січня 2023 року обіди готуватимуть учням 1—11-х класів загальноосвітніх шкіл з розрахунку 43 гривні на дитину. В закладах дошкільної освіти та у дошкільних підрозділах ліцеїв, гімназій і в дитячих садках — 72 гривні.
В ясельках денний раціон вартуватиме 54 гривні на дитину. Інформація про це розміщена на сайті Калинівської міськради.

Визначено категорії дітей, яких харчуватимуть безплатно.

До них належать ті, кому держава надала пільги. Це — діти-сироти та позбавлені батьківського піклування, діти з особливими освітніми потребами, які навчаються у спеціальних та інклюзивних класах (групах), діти з інвалідністю, а також ті, які отримують допомогу від держави згідно із Законом України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям».

Ще одна категорія — діти з числа осіб, батьки яких є учасниками бойових дій в районі АТО/ООС, або загинули чи померли під час захисту країни.

До переліку пільговиків калинівські депутати додали також дітей, батьки яких мобілізовані для участі в захисті країни від російського агресора під час повномасштабної війни 2022 року. Так само не платитимуть за обіди діти, котрі постраждали внаслідок нападу на нашу країну росіян. Не залишили поза увагою дітей внутрішньо переміщених осіб. Вони також харчуватимуться безплатно.

Про те, як вдається вишукувати кошти на безоплатні обіди у школах та дошкільних закладах громади, розповіла Оксана Блажченко, головний спеціаліст відділу освіти, молоді та спорту Калинівської міськради:

— У багатьох закладах освіти, особливо у сільській місцевості, є підсобні ділянки, де вирощують овочі, ягоди, фрукти, — каже пані Оксана. — Протягом літа й осені працівники роблять заготовки: сушать яблука, зелень, трави, заморожують ягоди та овочі, солять огірки, помідори. Маємо також надійних партнерів. Зокрема, постійно надають допомогу в організації харчування дітей наші великі сільгосппідприємства, такі як СТОВ «Промінь» села Черепашинці, ПП «Радівське» та ТОВ «Нападівське» із сіл Радівка та Нападівка.

Вінницька область.

Фото з сайту Калинівської міськради.