Не встигли представники Європейського Союзу великими дипломатичними зусиллями загасити початок політичної пожежі, пов'язаної зі зміною автомобільних номерів, як між Белградом та Приштиною виникло нове протистояння.

Причиною гніву сербської влади стало невдоволення тим, що прем'єр-міністр Косово Альбін Курті призначив на посаду міністра національних громад замість лідера косовських сербів Горана Ракіча, який разом з усіма земляками подав у відставку з державної служби, Ненада Рашича.

Реакція президента Сербії була настільки різкою, що він не вважав за потрібне стримувати різкість своїх висловлювань. "Ця людина набрала менше одного відсотка на виборах, як і Рада Трайкович (голова Європейського руху сербів у Косово), яка була в його списку. Це свідчить про те, що вони прагнуть переслідування і вигнання сербів з Косова та Метохії... Мабуть, немає нікого гіршого за Рашича та Трайкович. Вони не мають довіри ні в кого в Сербії, але мають довіру Альбіна Курті та західних агентств", - заявив Вучич.

Він заявив, що через це Сербія бойкотуватиме саміт Європейського Союзу та Західних Балкан, який має відбутися 6 грудня у столиці Албанії Тирані. Цей важливий європейський форум Брюссель розглядав як ще одну можливість підтвердити ключову важливість стратегічного партнерства між ЄС та Західними Балканами, а також визначити чіткі перспективи країн цього регіону для членства в ЄС.

Минулого тижня прем'єр-міністр Сербії Ана Брнабич у заяві уряду підтвердила слова президента, а також різко засудила мляву, на її думку, реакцію ЄС на призначення міністром уряду Косово людини, якій не довіряють косовські серби і, звичайно, Белград. Її обурили слова представника ЄС Пітера Стано, що Приштина дотримувалася всіх необхідних процедур стосовно призначення міністрів, які представляють меншість. Він назвав це життєво важливим кроком для Косово і сербів, котрі мешкають там.

Брнабич заявила, що ця реакція є ганебною для ЄС. «Ми чекали, що скаже Союз про призначення Рашича, і отримали чергову ганебну заяву. Це призначення суперечить не лише Брюссельській угоді, а й голосу народу, висловленому на місцевих виборах. За 10 років Приштина не виконала жодного пункту Брюссельської угоди, гарантом якої є ЄС. Лише цього року косовським та метохійським сербам двічі було відмовлено у праві на голос. Призначенням Рашича Приштина продовжує ігнорувати ясно виражену волю сербського народу, який живе в Косово та Метохії. Тому я запитую ЄС: де ці європейські цінності, де демократія, куди зникло верховенство права?» - цитують прем'єр-міністра сербські ЗМІ.

Вона додала, що після такої ганебної заяви ЄС Сербії більше не потрібно брати участь у самітах для Західних Балкан. «Європейському Союзу або треба поважатиме цінності, які їм же просуваються, або Сербії не потрібно брати участь у цьому саміті-фарсі, котрий призначено на 6 грудня», - була категоричною Ана Брнабич.