Під час пленарного засідання до народних депутатів у відеоформаті звернулася голова Європейського парламенту Роберта Мецола.

Фото Вадима САРАХАНА.

У вівторок під час пленарного засідання Верховної Ради України ухвалено проекти законів, необхідних для виконання семи рекомендацій Європейської комісії, наданих Україні разом зі статусом кандидата в члени Європейського Союзу. Перед тим до народних депутатів у відеоформаті звернулася голова Європейського парламенту Роберта Мецола. «Мені приємно брати участь у тому засіданні, під час якого ви будете приймати найважливіші три закони, необхідні для того, щоб розпочати важливий процес перемовин. Повноцінний процес перемовин щодо членства в Європейському Союзі. Мені дуже приємно, що ви виконуєте ці сім рекомендацій. У зв’язку із цим я хочу подякувати Президенту України, Верховній Раді України за те, що ви проходите у такий належний спосіб ці складні питання. Переконана, що всі ваші зусилля принесуть плоди».

У своєму зверненні Роберта Мецола висловила захоплення роботою, яка стосується відкриття реєстру олігархів, реформування всіх агенцій, які займаються боротьбою з корупцією, а також ухваленням антикорупційної стратегії до 2025 року. Вона назвала це «кроками на захист демократії».

«Сьогодні ви будете забезпечувати свободи і права людей, які належать до національних меншин в Україні, а також вдосконалите процедури відбору суддів Конституційного Суду, — сказала очільниця Європарламенту. — Я свідома всіх тих складнощів, з якими ви стикаєтеся, але консультація й діалог мають важливе життєве значення. Сьогодні це ще один доказ того, що спільною працею ми можемо приносити позитивні результати для українських громадян. Така робота, яку ви здійснюєте сьогодні, робить вас на крок ближче до членства в Європейському Союзі».

Роберта Мецола підкреслила критично важливу роль Верховної Ради у прямуванні України до членства в Європейському Союзі. І висловила захоплення нашими зусиллями щодо гармонізації законодавства з ЄС: «Упевнена, що Європейський Парламент буде й надалі допомагати українському єднатися з європейською спільнотою, бо майбутнє України — європейське майбутнє».

Із трибуни Верховної Ради виступив голова Рійгікогу Естонської Республіки Юрі Ратас. Він рішучіше засудив російську агресивну війну проти України, напади на цивільних, на критичну інфраструктуру разом з енергетичними об’єктами, назвавши їх «актами терору». «Ми засуджуємо анексію українських територій і оголошуємо російський режим терористичним режимом», — продовжив спікер.

«Ми не знаємо достеменно, як і коли закінчиться ця війна, — наголосив Ю. Ратас. — Але знаємо, що вона ніколи не закінчиться російською перемогою. Історія вчить нас того, що відповідальність — це дуже важлива річ. Естонія підтримує всі зусилля, щоб забезпечити незалежне ефективне розслідування тих злочинів, що росія вчинила в Україні. Злочини воєнні, злочини агресії мають отримати покарання. Тому Естонія підтримує Україну в створенні спеціального трибуналу, щоб законно покарати злочини росії в Україні. І також Україна має вимагати і дістати від росії репарації за заподіяну шкоду».

За словами голови Рійгікогу Естонської Республіки, Україна нині б’ється за свободу і територіальну цілісність своєї країни, але також і за вільний, демократичний світ, який опирається на право.

Із самого початку засідання народні депутати проголосували за закон про ліквідацію Окружного адміністративного суду міста Києва та утворення Київського міського окружного адміністративного суду (№ 5369). Цього ж дня Президент підписав цей документ.

Абсолютну підтримку зали, 324 голоси, отримав закон про національні меншини (спільноти). 332 народні депутати підтримали ратифікацію угоди між Україною та Туреччиною про співробітництво в сфері високих технологій, авіаційній та космічній галузях (№ 0161).

Парламентарії схвалили зміни до Кримінального кодексу, Кодексу про адміністративні правопорушення та інших законодавчих актів щодо особливостей несення військової служби в умовах воєнного стану чи в бойовій обстановці. Так, вони надали повноваження здійснювати огляд посадовими особами військовослужбовців під час проходження зборів на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння.

Підтримали й постанову про схвалення пропозицій щодо застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій) до спортсменів із російської федерації та інших держав (№ 8245). Цього дня дали зелене світло ще низці постанов. Наприклад, 338 голосів отримала постанова про здійснення начальником військової адміністрації у Каховському та Скадовському районах Херсонської області спеціальних повноважень (№ 8269). Така сама постанова для Житомирської та Запорізької областей
(№ 8270) отримала 265 голосів. Схвалено й постанову № 8182 про лічильну комісію Верховної Ради (279 «за»).

У вівторок народні депутати розширили межі міста Вилкове Ізмаїльського району Одеської області, а також підтримали постанову про присудження Премії Верховної Ради молодим ученим за 2021 рік.

У цілому проголосували за закон про основні засади державної політики у сфері утвердження української національної та громадянської ідентичності (№ 6341). Парламент у цілому прийняв зміни до Податкового та Митного кодексів, які сприятимуть відновленню енергетичної інфраструктури України та звільнять генератори від оподаткування.

Понад три сотні голосів знайшлися для підтримки створення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з питань розслідування можливих фактів порушень законодавства України посадовими особами Бюро економічної безпеки України, органів державної влади та інших державних органів, які здійснюють повноваження у сфері економічної безпеки, що могли призвести до зменшення надходжень до державного та місцевих бюджетів. Очолив цю ТСК представник фракції «Голос» Ярослав Железняк.

У вівторок парламент проголосував також за низку кадрових призначень. Так, членом Рахункової палати призначено Геннадія Пліса (249 голосів «за»). Максим Дирдін став постійним представником Верховної Ради в Конституційному Суді. Також змінено кілька голів парламентських комітетів. Бюджетний комітет очолила Роксолана Підласа, Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування — Олена Шуляк, а Комітет з прав людини — Андрій Задорожній. Усі троє парламентаріїв представляють фракцію «Слуга народу».

Народні депутати підтримали в цілому зміни, які дозволять готувати військових капеланів у вищих військових навчальних закладах ЗСУ, Нацгвардії, ДПСУ та військових навчальних підрозділах закладів вищої освіти (№ 8217). А також зміни до законодавства, які стосуються відбору кандидатур на посаду судді Конституційного Суду на конкурсних засадах (№ 7662 та № 7663). Підтримали й зміни до пункту 3 розділу II прикінцевих та перехідних положень закону про внесення змін до Регламенту Верховної Ради щодо вдосконалення електронної форми документообігу, які дозволять в умовах дії воєнного стану очільнику парламенту підписувати законопроекти невідкладно за рішенням 226 народних депутатів (№ 8241).

У цілому у вівторок схвалили також зміни до чинного законодавства, які стосуються забезпечення участі Національного фонду досліджень України в міжнародному науково-технічному співробітництві (№ 8118). Та взяли за основу законопроект про особливості призначення пенсії особам, які проживають на тимчасово окупованій території або на території, де ведуться бойові дії (274 голоси). Підтримали й зміни до деяких законів щодо сертифікації оператора газосховищ та продовження заходів з недопущення банкрутства Державного акціонерного товариства «Чорноморнафтогаз» (№ 8158).

Також парламентарії проголосували за резонансний проект закону про медіа (№ 2693-д). Його ухвалили 299 голосами. На один голос менше дали за не менш обговорюваний проект закону, який стосується реформування сфери містобудівної діяльності.


Під час виступу голови Рійгікогу Естонської Республіки Юрі Ратаса.
 


Під час засідання.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.