Спільна робота в інтересах пацієнта покращує доступ до медичних послуг мешканців громад. Вже третя зустріч у межах інформаційного проекту "Відповідальне засновництво" відбулася з представниками Асоціації міст України. Участь у ній взяли понад 300 учасників з різних міст країни. Голова НСЗУ Наталія Гусак (на знімку) розповіла, як буде реалізовуватися Програма медичних гарантій у 2023 році та якими будуть пріоритети.

Також зосередили увагу на питанні контрактування медзакладів, що перебувають на тимчасово окупованих територіях. Для них у Програмі медгарантій будуть передбачені окремі пакети медичних послуг, щоб забезпечити доступом до медичної допомоги усіх українців. Окремо обговорили, як організувати первинну медичну допомогу для мешканців віддалених сіл.

Учасникам зустрічі представили аналітичний звіт з важливою інформацією для власників та керівників медзакладів. Це новий інструмент, у якому є актуальні дані про роботу медзакладів, які працюють за договором з НСЗУ. Зокрема, там зібрана інформація про кошти, які лікарні отримують за надані пацієнтам послуги. А також дані про ефективність маршрутів пацієнтів у регіонах, скарги, які надходять від пацієнтів на медзаклади, витрати надавачів послуг на свою операційну діяльність. Така інформація дозволяє приймати управлінські рішення на основі даних.

Голова НСЗУ Наталія Гусак наголосила для власників медзакладів, що важливо, аби медичні працівники вносили дані про усі надані пацієнтам послуги в електронну систему охорони здоров'я. Від повноти та точності цієї інформації залежить якість даних. А також сума оплати від НСЗУ. Перед місцевою владою зараз стоїть низка важливих завдань - забезпечити доступ мешканців регіону до лікування, сформувати ефективну мережу та маршрути пацієнта.

Все це покращуватиме універсальне охоплення медичними послугами, яке є ціллю трансформації медичної системи, переконані у Національній службі здоров'я України. Це означає, що пацієнти вчасно отримуватимуть медичну допомогу належної якості та не витрачатимуть на це кошти з власної кишені. Адже засновництво - це не просто господарська діяльність. Це відповідальність за стан здоров'я мешканців громади.

"Голос України".