Дівчинка віддала всі гроші зі своєї скарбнички на допомогу тяжкопораненому. Разом із татом доставляє продукти в церкву, де готують гарячі обіди для захисників України. А віднедавна ще й захопилася виготовленням окопних свічок.

«Марія ще до війни почала відкладати гроші на новенький телефон, — розповідає тато дівчинки Анатолій. — У казкову скарбничку збирала металеві 10-гривневі монети. Скринька замикалася на ключ, який зберігався у потаємному місці. Коли скринька повністю наповнилася, вона якось підійшла до мене і сказала, що хоче віддати гроші на допомогу ЗСУ. Ці слова нас із дружиною розчулили, хоч і не здивували. Бо вона попри свій дитячий вік слухає новини, розуміє, що відбувається в нашій країні, й по-дорослому все сприймає. Маша дуже любить малювати: Україну, природу, мирне небо та наших захисників. Ми допомогли доньці, щоб її кошти потрапили саме на передову».

Наступного дня родина прийшла на прийом до голови Дмитрівської громади Наталії Стиркуль, щоб вона допомогла передати гроші на потреби армії.

«Марійка стала наймолодшою мешканкою нашої громади, яка завітала до мене на прийом, — згадує Наталія Євстафіївна. — Я розповіла їй, що один із наших захисників Вадим Федоров, житель села Цибулеве Дмитрівської громади, отримав тяжке поранення і перебуває на лікуванні. Вся громада за нього вболіває і підтримує фінансово, бо лікування і реабілітація потребують значних коштів. Марійка не вагаючись сказала, що хоче йому допомогти».

Напередодні Вадимового тридцятиріччя дівчинка передала свою чарівну скарбничку (там було 5 тисяч 230 гривень) батькам захисника Миколі та Тетяні Федоровим і побажала Вадиму швидкого одужання та повернення додому.

«Друзі та односельці передали Вадиму багато подарунків, кожен за нього хвилюється і намагається допомогти, хто чим може, — повідомила розчулена мама захисника Тетяна Федорова. — Така увага і підтримка додає Вадиму сил і наснаги до одужання.

Особливо вразив Вадима подарунок маленької дівчинки Марії, яка віддала всі свої скарби. Також йому було приємно отримати від наймолодших односельців, відвідувачів гуртка «Вишиваночка», вишитий тризуб і листівку з побажаннями, які вони виготовили власноруч. Ми сильні в тому, що ми єдині».

Новий телефон Марія все-таки отримала, його купили батьки, бо він вкрай необхідний дівчинці для дистанційного навчання.

А Наталія Стиркуль подарувала дівчинці нову скарбничку, щоб та продовжила збирати кошти на нові мрії та добрі справи. Тож нині у Марії нова скарбничка і нові плани.

Дівчинка вже не раз побувала в селі Цибулеве та бачила, як місцеві господині в трапезній церкви святого Миколая готують гарячі обіди для захисників України. Тож разом із татом вони привезли туди овочі, олію, борошно, адже їжу для воїнів потрібно готувати щодня і продукти вкрай необхідні.

«Її ідею про виготовлення окопних свічок для наших воїнів ми з дружиною підтримали, — розповів тато дівчинки. — Придбали все необхідне і — за роботу».

Майже 130 окопних свічок, виготовлених маленькою волонтеркою власноруч, уже вирушили до наших захисників.

Про життєву мудрість, що з маленьких вчинків починаються великі справи, Марійка, може, і не знала, але про це їй підказало її велике серце.

Кіровоградська область.
Фото надано автором.