До обговорення долучилися перший заступник міського голови Віталій Луков, директор департаменту архітектури та містобудування Андрій Цимбал, заступник директора департаменту Євген Поляков, партнери з міжнародної організації UNECE та місцевого самоврядування Естонії. А також представники експертно-громадської ради виконавчого комітету міської ради, громадської ради з питань розвитку туризму при департаменті економічного розвитку міськради, річкові перевізники, яхтсмени, будівельники та власники маломірних суден. Усі ті, хто розробляв Концепцію розвитку річок та маломірного судноплавства у місті Миколаєві на 2019—2030 роки.

Нині попри активні воєнні дії в Україні у Миколаєві за підтримки UNECE проводиться робота щодо створення проекту Генерального плану із залученням глобальної міжнародної архітектурної компанії Оne Works. Завершується перший етап роботи у рамках проекту UN4Mykolaiv.

Під час зустрічі виступили представники спільноти, яка об’єдналася навколо такого важливого питання, як створення безперешкодних умов доступу і використання річок для всіх мешканців Миколаєва. Вони надали змістовні пропозиції, що будуть проаналізовані та враховані при розробці Генплану — документа довгострокового планування використання території міста.

За словами керівника Центру підтримки бізнесу та голови експертно-громадської ради Артема Ващиленка, після перемоги Миколаєву треба буде конкурувати з іншими містами України за повернення жителів та бізнесу, і козир у нашого міста, поза сумнівом, є. Це річки Південний Буг та Інгул. «Ми як міська громада маємо бути більш конкурентними. І у нас є унікальність — ми півострів, оточений водою, а основна наша магістраль — це річка. Ця конкурентна перевага має працювати після перемоги на місто Миколаїв. Ми маємо працювати на майбутню розбудову міста», — зазначив він.

Були розглянуті болісні питання використання річок. Адже попередні результати опитування містян показали, що доступ до набережних та річок не вдовольняє потреби миколаївців. І це питання глибше, ніж облаштування просто пішого виходу до води.

Естонські партнери під час спілкування поділилися досвідом функціонування сучасного яхт-клубу на прикладі міста Нарва. Такі комунікаційні зустрічі триватимуть і надалі. Їхня мета — інформування фахівців у сфері маломірного судноплавства, а також їхня особиста участь у різних етапах роботи над проектом UN4Mykolaiv.

Миколаїв.

Фото з відкритих джерел.