Відкривши пленарне засідання, Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук та народні депутати привітали присутніх у сесійній залі Президента Європейської Ради Шарля Мішеля та керівників і представників дипломатичних місій держав—країн ЄС.

Руслан Стефанчук від імені Верховної Ради України висловив щиру вдячність особисто Шарлю Мішелю та всій європейській спільноті за єдність та тверду і непохитну підтримку нашої держави у ці складні часи. 

«Від початку повномастабного збройного вторгнення російської федерації в Україну наші партнерські відносини зміцнюються з кожним днем. Ми як ніколи відчуваємо потужну допомогу європейських друзів. Дякуємо, що разом з Україною захищаєте демократію, верховенство права та право на свободу і гідність для кожного громадянина», — сказав він, наголосивши, що наша держава, підтримуючи одвічне прагнення українців жити в європейській родині, робить усе можливе, щоб якнайшвидше розпочати переговори про вступ до Європейського Союзу.

«Щиро сподіваємося на позитивну оцінку Європейським Союзом результатів виконання нами семи рекомендацій Європейської комісії.

Ми високо цінуємо допомогу, яку отримуємо від Європейського Союзу: макрофінансову, військову, гуманітарну. Дякуємо за схвалення нової макрофінансової допомоги на 2023 рік, це вагомий внесок у підтримання стабільності нашої економіки», — наголосив голова парламенту, водночас закликавши до подальшого поглиблення санкційного тиску на державу-агресора, зокрема, щодо повного блокування можливості подальшого виробництва ракет у росії. Що допоможе припинити російський ракетний терор.

Руслан Стефанчук нагадав, що український парламент 7 жовтня 2022 року звернувся, зокрема й до колег з Європарламенту, стосовно створення спеціального міжнародного трибуналу щодо злочину агресії проти України. «І от буквально щойно Європарламент майже одностайно ухвалив Резолюцію про створення спецтрибуналу для переслідування злочинів агресії проти України. Це перший, але, мабуть, найважливіший крок до засудження і справедливого персоніфікованого покарання терористичного режиму путіна. Упевнені, що разом з такими надійними друзями у Європейському Союзі ми здолаємо агресора, відновимо міжнародну справедливість та покараємо воєнних злочинців, які у ХХІ столітті чинять геноцид українського народу», — наголосив він. Подякувавши Шарлю Мішелю за висловлену ним під час виступу у середу в Європарламенті рішучу підтримку наданню Україні більше озброєння, і передусім танків, Руслан Стефанчук запросив Президента Європейської Ради до слова.

Шарль Мішель насамперед висловив співчуття у зв’язку з авіакатастрофою у Броварах та всім тим, хто постраждав і загинув під час агресії росії проти України. «Майже рік тому ми так само відчували біль, ми перебували просто у великому шоці від російської брутальності, яку сьогодні бачимо в Соледарі, у Бахмуті та, що вже казати, у багатьох населених пунктах України. Жахливий напад на звичайну будову в Дніпрі, внаслідок якої загинули десятки людей». Він підкреслив, що росія, руйнуючи нашу інфраструктуру та обстрілюючи наші міста, цілиться у наше право просто існувати.

«Чому? Та тому, що ви хочете бути вільними українцями, ви хочете йти своїм шляхом, ви обрали демократію, Європу. Тож, обстрілюючи Україну ракетами, росія обстрілює і те, у що вірить Європейський Союз, обстрілюючи самі підвалини нашого Союзу

— Союзу, що постав після перемоги в Другій світовій війні. Це спирається на мрію про мир і процвітання; на Майдані після двадцяти років набуття незалежності українці вирішили підтвердити, що вони — українці. І сьогодні я приїжджаю в Україну, щоб сказати вам, народові України, що ми, українці, разом з вами», — зазначив Президент Європейської Ради, підкресливши, що з першого дня цієї війни стало зрозуміло: це не просто вторгнення в Україну, а напад на наші спільні європейські цінності, на нашу європейську безпеку, на наші спільні європейські засади і мрії.

Тож, за його словами, це не просто війна, а стратегія систематичного знищення, щоб українці підкорилися та погодилися бути васалами.

Шарль Мішель висловив переконання, що «ця стратегія не буде успішною. Україну не зламати, Україна — горда, сильна, смілива» та нагадав слова Вінстона Черчилля, який сказав, що свобода і надія є найпотужнішою зброєю у боротьбі проти нацистів.
«Нельсон Мандела зі своєї в’язничної камери зумів звільнити своїх людей, свій народ. І сьогодні Володимир Зеленський надихається вашим спільним духом, і цей дух Черчилля, Мандели, мабуть, можна знайти в серці кожного українця. Я бачив і в Одесі, і в Бородянці, та й у Києві — ви переможете завдяки цьому духові. Ми разом з вами. З першого ж дня росія прорахувалася: Україна не впаде, як і не впала. Європейський Союз об’єднаний більш ніж коли-небудь, і наші зв’язки міцніші, ніж раніше», — підкреслив Президент Європейської Ради.

«У березні 2021 року я був на Донбасі разом з вашим Президентом. Росія не посередник, говорив він, і мав рацію. 24 лютого цього ж року Президент ваш мені сказав: «Це не просто розширення операції — це повномасштабний напад». Тоді він звернувся до Ради ЄС, до 27 лідерів: «Хтозна, можливо, я востаннє виступаю, звертаюся до вас». «Я був шокований», — сказав Шарль Мішель, зауваживши, що цей момент відкрив усім очі та дав зрозуміти, що треба ухвалювати сміливі рішення, бо йдеться не лише про долю України, а взагалі про долю всієї Європи, майбутнє нашого континенту та про те, що європейці успадкували від своїх батьків.

У червні, за його словами, наступив ще один важливий момент: Україні було вирішено надати статус кандидата в Європейському Союзі, щоб Україна зрозуміла — вона буде у Європейському Союзі. «І ми обов’язково зробимо все для того, щоб це стало реальністю», — запевнив Шарль Мішель, додавши, що мріє про те, коли українець стане Президентом Ради Європейського Союзу, очолить Європейську комісію, або Європейський Парламент.

Звернувшись до теми підтримки України під час війни з росією, Шарль Мішель нагадав, що на 2023 рік ЄС уже гарантував 18 мільярдів євро, допоміг експортувати 45 мільйонів тонн українського продовольства та надав притулок багатьом українським біженцям.

«Ми допомагаємо вам отримати перемогу на полі битви. Вам, ми чули, потрібна зброя, боєприпаси — від вашого Президента на початку цієї війни. Буквально за три дні потому було ухвалено відповідне рішення. Зараз вже ця зброя і боєприпаси надходять до України. 11 мільярдів євро ми зуміли мобілізувати для створення оборонного фонду. Ми ухвалили рішення провести підготовку 15 тисяч українських вояків. І ми знаємо, що найближчі тижні справді будуть вирішальними, тому вам потрібно більше систем ППО, більше далекобійних ракет і танки, причому потрібні вони вже зараз», — підкреслив Президент Європейської Ради.

Ще один важливий напрям, де ЄС твердо стоїть поруч з Україною — це санкційна політика та ізоляція росії на міжнародній арені.

«Дев’ять пакетів санкцій вже ухвалено, але це не кінець. Ми хочемо забезпечити підтримку вашій країні в Африці, у Латинській Америці, у Китаї, в Азії. І на кожній зустрічі ми закликаємо надавати підтримку вашій країні», — сказав Шарль Мішель, підкресливши, що не має ані краплі сумніву в тому, що Україна відновиться, а завдана їй шкода буде компенсована, зокрема й за рахунок тих російських активів, які будуть заморожені в Європі. І висловив переконання, що всі винні у злочинах будуть притягнуті до відповідальності відповідно до норм міжнародного права.

«Ви хочете, щоб агресивна війна закінчилася. Ми поділяємо цю думку і тому підтримуємо ініціативу Президента Зеленського — десять пунктів плану миру. Скоро відбудеться саміт Україна—ЄС, і я сподіваюся, ми зуміємо й тоді висловити свою підтримку Україні та її рухові до Європейського Союзу.

Згадавши під час виступу про розповідь дитини, яку він зустрів у звільненій від російської окупації Бородянці, Шарль Мішель зауважив, що не забув очі цієї дитини. «Європейський Союз разом з вами сьогодні і завтра, і ми залишатимемося з вами стільки, скільки це буде потрібно, щоб ця війна, що викликала стільки страждань, закінчилася. Я абсолютно переконаний в тому, що на цю дитину з Бородянки, на всіх вас чекає набагато світліше майбутнє — майбутнє в складі Європейського Союзу, у мирному світі, у процвітаючому суспільстві. Не можна думати про процвітаючу безпечну Європу без процвітаючої безпечної України. Вільної Європи без вільної України не може бути. Наше майбутнє пов’язано назавжди. Слава Україні! Хай живе Україна! Хай живе Європа!» — наголосив Президент Європейської Ради.

На початку засідання Верховна Рада вшанувала хвилиною мовчання світлу пам’ять усіх загиблих під час авіакатастрофи у Броварах, захисників і захисниць, які поклали своє життя за Україну, та всіх жертв агресії російської держави-терориста.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.
Більше фото тут