Це творче змагання започаткувала Міжнародна освітньо-культурна асоціація в партнерстві з одним із благодійних британських фондів. А імена тих сміливих — найініціативніших, найвідданіших і найпослідовніших у підтримці нашої держави в її боротьбі з рашистською навалою друзів із когорти іноземних політиків і громадських діячів — фундаторам конкурсу «підказала» столична Алея сміливості.

Нагадаємо, що після того, як її влітку минулого року відкрили Президенти України та Польщі Володимир Зеленський і Анджей Дуда, ця своєрідна закам’яніла «стрічка» вдячності на площі Конституції біля будівлі Верховної Ради поповнюється новими іменними табличками. На одній із них викарбувано ім’я тепер уже колишнього прем’єр-міністра Великої Британії Бориса Джонсона. Однак справжні друзі ніколи не бувають колишніми... Тож саме для нього намалювала свою картину чотирнадцятирічна полтавка.

На ній зображені знакові національні символи України та Великої Британії. Самого Бориса Джонсона там немає, але грива британського лева дуже схожа на непокірну чуприну цього «козака Джонсонюка»... Свою роботу

«Кращий друг» Єва Рибчуновська під керівництвом викладачки Ірини Шрамко створювала для благодійної виставки в столиці Великої Британії. Та водночас брала участь у згаданому конкурсі, щоб вибороти право передати її екс-прем’єру цієї країни. Картина вже експонується в Лондоні, тож дівчина сподівається на те, що після завершення виставки її подарунок отримає сам Борис Джонсон.

До речі, журі цього творчого конкурсу назвало імена ще трьох його переможців. Є глибока символіка в тому, що ними стали юні художники з Київщини, Донеччини та Волині. А свої картини вдячності сміливим друзям України представники різних її частин присвятили очільниці Єврокомісії Урсулі фон дер Ляєн, президенту Польщі Анджею Дуді та прем’єр-міністру Чехії Петру Фіалі. Усі вони також по праву «крокують» нашою Алеєю сміливості.

Полтава.


Єва Рибчуновська та її картина «Кращий друг».

Фото з сайту управління культури міськради.