На передньому плані — Світлана Онищук та Юрій Павлушинський.

Новосілля, та ще й в умовах війни, — подія надзвичайна.

А ще коли йдеться про народження життя, то радість подвійна.

Саме такою була реакція гостей на відділення сумісного перебування матері та дитини обласного перинатального центру.

Адже вперше на Прикарпатті жінки зможуть у найсучасніших умовах приводити на світ малюків та комфортно почуватися в післяпологовому періоді.

«У відділенні все зроблено для максимальної зручності матерів та дітей: є 16 палат, у яких за бажання перебуватимуть і батьки новонароджених, — розповів під час урочистого відкриття гендиректор перинатального центру Юрій Павлушинський. — Санітарні приміщення та коридор індивідуальні для кожної палати. Умови максимально наближені до домашніх.

Належно обладнаний маніпуляційний кабінет тощо.

Тут змінено все: планування, дизайн, оснащення, технічне забезпечення, організацію роботи медперсоналу».

Завідувачка відділення Оксана Бойко із захватом демонструє світлі затишні палати і висловлює сподівання, що мамам та малюкам у них буде легше долати післяпологовий стрес.

На іншому поверсі закладу вже й раніше були палати сімейного типу із покращеним комфортом. Але хотілося, щоб усі жінки перебували в рівних умовах.

«У нас є мрія — коли завершиться війна і чоловіки повернуться додому, побачать ці умови та зрозуміють: було за що воювати», — зауважила Оксана Бойко.

Юрій Павлушинський зазначив, що в закладі висококваліфікований медперсонал. Забезпечені найсучаснішим обладнанням.

Перебування тут для пацієнтів безплатне: мають контракт на надання послуг із Національною службою здоров’я. Далі оновлюватимуть і інші відділення, а розпочнуть із приймального. Адже сервіс розпочинається саме звідти.

Експерт із медичного обладнання Володимир Мітін додав, що у відділенні передбачено все на рівні європейських стандартів, зокрема й належне освітлення.

А головне — безпека для малюків і матерів. Відділення готове для прийому перших пацієнтів.

«Область робить усе для того, щоб наші медичні заклади були оснащені якнайкраще, — зазначила начальник ОВА Світлана Онищук. — Для відділення акумулювали зусилля з обласного бюджету, скерували фінанси від міжнародних донорів, тож пишаємося, що обладнання тут на рівні європейських стандартів. Велика заслуга в цьому й керівництва центру.

Тепер він справді конкурентоспроможний і не поступається столичним закладам.

Сюди приїжджають народжувати з інших областей, зокрема і з прифронтових. Працюємо й надалі, щоб таких відділень у нас ставало більше. Адже кожна жінка має отримувати емоційне та психологічне задоволення в такий відповідальний період».

Івано-Франківська область.

Фото автора.