Документ передбачає, що Експортне-кредитне агентство страхуватиме від воєнних ризиків. Про це написав на своїй сторінці у Фейсбуці Перший заступник Голови Верховної Ради Олександр Корнієнко.

Кожна промисловість, за словами Першого заступника Голови Верховної Ради, під загрозою того, що внаслідок російської агресії є ймовірність її руйнування або пошкодження. Це зупиняє процес її створення, відновлення або розширення.

Наразі немає механізму для українських компаній страхування інвестицій від воєнних ризиків. Проте законопроект пропонує розв’язати цю проблему через Експортно-кредитне агентство, яке страхує експортні контракти і має право застрахувати інвестиції з України в інші країни.

Ухвалення законопроекту, переконаний Олександр Корнієнко, дозволить українському інвестору звернутися в ЕКА (або в один з банків чи страхову компанію, які співпрацюють з ЕКА) і оформити страховку.

«Як ЕКА покриватиме ризики? Це можливо завдяки використанню власного статутного капіталу, який сьогодні становить приблизно 2 млрд грн. Або також є можливість залучати міжнародних перестрахувальників.

З необхідністю компенсувати інвесторам шкоду від війни стикаються й інші країни, наприклад, Ізраїль, де ризики тероризму страхують з моменту створення, чи в США діє державна Американська фінансова корпорація розвитку, завдання якої підтримати американських інвесторів в країнах з великими інвестиційними ризиками.

Чи потрібен нам цей законопроект? Однозначно так. У такий спосіб держава дозволить впровадити механізм страхування інвестицій, який в цей момент поки що в нас не працює», — зазначив Перший заступник Голови Верховної Ради України.

***
Страхування інвестицій від воєнних ризиків є важливим інструментом сприяння інвестиціям та економічному зростанню в багатьох країнах світу. Надаючи інвесторам захист від втрат через військові дії, уряди допомагають створити більш стабільне та безпечне середовище для інвестицій, що в кінцевому підсумку приносить користь економічному розвитку країни в цілому, наголошують автори законопроекту (зокрема, Олександр Корнієнко (позафракційний), Дмитро Кисилевський («Слуга народу»), Данило Гетманцев («Слуга народу»), Ярослав Железняк («Голос») та Сергій Тарута («Батьківщина»).

За їхніми словами, уряди багатьох країн забезпечують страхування інвестицій від воєнних ризиків через спеціалізовані установи. Однією з найвідоміших таких установ є Багатостороннє агентство гарантій інвестицій (MIGA), яке є підрозділом Групи Світового банку. Його основна роль полягає у сприянні прямим іноземним інвестиціям у країни, що розвиваються, шляхом страхування інвесторів від некомерційних ризиків, таких як експропріація, війна та громадянські заворушення.

«Страховий портфель MIGA складається з різноманітних проектів у різних секторах, включаючи інфраструктуру, енергетику, телекомунікації та виробництво», — йдеться у пояснювальній записці до проекту та зауважується, що станом на 2021 рік загальний страховий портфель MIGA оцінювався приблизно в 12,3 мільярда доларів США з інвестиціями в понад 160 країнах.

Народні депутати зауважують також, що у США державне страхування інвестицій забезпечувала Корпорація закордонних приватних інвестицій (OPIC) — самоокупна державна агенція США, заснована в 1971 році, яка допомагала американським компаніям інвестувати в ринки, що розвиваються.

«Однією з ключових функцій OPIC було страхування політичних ризиків для американських компаній, які інвестують у країни з підвищеними політичними ризиками, такими як війни чи громадянські заворушення, тероризм, а також де є ризики експропріації підприємств. Це страхування допомагало компаніям пом’якшити ризики, пов’язані з політичною нестабільністю, і забезпечує певну безпеку їхніх інвестицій. За час свого існування OPIC підтримала понад 200 мільярдів доларів інвестицій у понад 4000 проектів, сформувала приблизно 76 мільярдів доларів експорту США та підтримала понад 278 000 робочих місць у США», — розповіли депутати.

У 2018 році з прийняттям нового законодавства у сфері інвестицій OPIC було трансформовано в Американську міжнародну фінансову корпорацію розвитку (DFC). Нині страхування інвестицій від воєнних ризиків доступне в багатьох інших країнах світу, включаючи Велику Британію, Японію, Німеччину, Францію, Канаду, Австралію, Ізраїль тощо. У цих країнах державні установи, що забезпечують страхування інвестицій від воєнних ризиків, як правило, пов’язані з національним міністерством фінансів, або є незалежними організаціями, створеними спеціально для цієї мети. Обсяг приватних інвестицій, застрахованих від воєнних ризиків у світі, важко визначити кількісно, зауважують депутати, оскільки багато полісів інвестиційного страхування є приватними, а інформація не є загальнодоступною. Однак вважається, що страхування приватних інвестицій від воєнних ризиків є суттєвою складовою інвестиційного ландшафту, оскільки щороку страхуються інвестиції на сотні мільйонів доларів.

Відповідно до програми, страхові компанії пропонують страхування від тероризму для підприємств і домогосподарств, а уряд забезпечує захист у формі перестрахування. Це означає, що у разі збитку від тероризму страхові компанії спочатку виплатять збиток, а якщо збиток перевищить певний поріг, уряд втрутиться та забезпечить додаткове покриття. Розмір відшкодування для підприємств і домогосподарств залежить від конкретних обставин збитку та умов страхового полісу.

Щодо сфери страхування інвестицій від політичних ризиків, то тут депутати акцентували увагу на експортно-кредитних агентствах (EКA), які відіграють вирішальну роль у страхуванні інвестицій від воєнних ризиків у світі. До слова, такі послуги надають усі ЕКА країн G7.

Вартість страхування інвестицій від воєнних ризиків залежить від низки факторів, включаючи розмір і характер інвестицій, рівень ризику та бажане покриття. Зазвичай вартість страхування інвестицій виражається у відсотках від загальної суми інвестицій і може коливатися від 0,5% до 5% або більше.

«Наявна «фінансова інфраструктура» надає можливість іноземному бізнесу інвестувати в Україну, скориставшись послугою страхування інвестицій від воєнних ризиків. Для прикладу, за інформацією Мінекономіки України, вже в найближчий час за підтримки MIGA, інвестори зможуть убезпечити свої інвестиції в Україну, придбавши спеціальний страховий поліс, і отримати до 90% відшкодування своїх потенційних збитків, що отримані внаслідок військових дій», — наголошують народні депутати, зауваживши, що вже досягнуто домовленості з МIGA про пілотний проект вартістю 30 млн дол США.

«Також у 2023 році планується реалізація аналогічних проектів на суму до 1 млрд дол США. Відповідні домовленості є з Американською міжнародною фінансовою корпорацією розвитку (DFC), яка зазвичай надає підтримку лише американським інвесторам, що здійснюють інвестиції в різні країни світу», — зазначили автори, додавши, що компанія повідомила про готовність фінансувати український бізнес та страхувати іноземні інвестиції в Україну.

Водночас депутати наголошують, що за таких умов внутрішній інвестор опиняється в нерівних умовах, адже не має можливості скористатись вищенаведеним механізмом страхування власних інвестицій від воєнних ризиків. Більше того, вітчизняне Експортно-кредитне агентство (ЕКА) законодавчо позбавлене можливості надавати такі послуги, адже відповідно до Закону

«Про фінансові механізми стимулювання експортної діяльності» ЕКА здійснює страхування виключно українських інвестицій. Крім того, за даними Державної служби статистики України, у 2021 році 69% всіх капітальних інвестицій були здійснені за рахунок власних коштів підприємств та організацій. Тож з огляду на вищенаведене, цей законопроект спрямовано на розширення можливостей ЕКА здійснювати страхування інвестицій в Україні (як іноземних, так і вітчизняних інвесторів), в тому числі, від воєнних ризиків, йдеться в документі.

Власне, законопроектом пропонується внести зміни до Закону «Про фінансові механізми стимулювання експортної діяльності», щоб усунути прогалини, які обмежують можливість страхування вітчизняних інвестицій Експортно-кредитним агентством, в тому числі в умовах військових дій та повоєнного відновлення.

Реалізація положень законопроекту, наголошують його автори, сприятиме залученню інвестицій в Україну, як іноземних, так і вітчизняних, в умовах воєнного стану та повоєнного відновлення. Це забезпечить підтримку економіки нашої країни, стимулюватиме відновлення промислового виробництва, створення нових робочих місць, наповнення бюджетів усіх рівнів коштами від сплати податків та посилить обороноздатність держави.