Це передбачено проектом закону «Про внесення змін до Кодексу законів про працю України щодо встановлення українських свят» (№ 9009).

Нині українська нація переживає період відродження, наголошують автори законопроекту, серед яких, зокрема, представники фракції «Голос» Наталія Піпа та Соломія Бобровська, «За майбутнє» Ігор Гузь, «Слуги народу» Ростислав Тістик та позафракційна Оксана Савчук.

«Звершилася Революція Гідності та ведеться запекла війна з агресором — російською федерацією. Саме зараз відновлюється український погляд на світ та формуються нові традиції нації-переможця, що вимагає закріплення й на символічному рівні державного календаря, покінчивши з нав’язаними традиціями минулої спадщини», — зазначають автори законодавчої ініціативи.

Вони вважають неприпустимим той факт, що досі на державному рівні визначено вихідним днем 8 березня — так званий Міжнародний жіночий день, встановлений окупаційним московським режимом з метою популяризації власного погляду на роль і місце жінок. «Його впроваджено з ініціативи Клари Цеткін у 1921 році, з прив’язуванням до початку лютневої революції в росії 1917 року», — йдеться в пояснювальній записці. Замість цього народні депутати вважають доцільнішим відзначати 25 лютого День української жінки — в дату народження найвідомішої української письменниці та громадської діячки Лесі Українки. Також 9 березня пропонується відзначати День пам’яті Великого Кобзаря Тараса Шевченка. Для уникнення економічних втрат через ще один вихідний, вважають народні депутати, треба усунути інші комуністичні рудименти, насамперед 1 травня (так званий День праці), який використовувався для пропаганди в Радянському Союзі та Третьому Рейху, де 1 травня теж було офіційним святом. Водночас на офіційному рівні пропонують відзначати День матері, який уже понад сто років традиційно святкується українцями. Це свято, до речі, припадає на другу неділю травня, що усуває проблеми із втратами для економіки.

Крім того, на думку депутатів, у травні варто позбутись минулих рудиментів щодо святкування Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 9 травня, що використовується московським режимом як головне ідеологічне обґрунтування агресії під гаслами «боротьби з нацизмом і фашизмом». Закінчення Другої світової війни на європейському фронті у світі відзначають 8 травня. Однак в інших державах це не святковий, а траурний день пам’яті десятків мільйонів загиблих.

«Відповідний характер треба повернути й Україні, що дає змогу обійтися без святкувань на кістках та скасувати вихідний день. Залишивши лише День пам’яті та примирення 8 травня, без вихідного дня, як це передбачено Указом Президента № 169/2015 «Про заходи з відзначення у 2015 році 70-ї річниці Перемоги над нацизмом у Європі та 70-ї річниці завершення Другої світової війни» від 24 березня 2015 року», — зазначається в пояснювальній записці.

На думку народних депутатів, згадані святкові дати, які пропонується ввести в календар, уже апробовані суспільством та десятиліттями відзначаються українськими спільнотами на батьківщині і за кордоном.

Тепер необхідно врешті закріпити офіційний статус цих дат.

Тож законопроектом пропонується внести зміни до Кодексу законів про працю, встановивши українські свята, а саме: 25 лютого — День української жінки; 9 березня — Шевченків день; друга неділя травня — День матері.

Ухвалення законопроекту, переконані його автори, дасть змогу зміцнити власні українські традиції та відчуття патріотизму серед громадян України.