На ній група депутатів, переважно від «Європейської солідарності», планувала ухвалити рішення про дострокове припинення повноважень голови представницького органу Віктора Федорченка, обраного від «Слуги народу». Натомість на сесії усунули з посади голову бюджетної комісії Олега Медуницю та ліквідували управління комунального майна облради, яке очолював Дмитро Нагорний. Обидва депутати — саме від «ЄС».

Питання ліквідації управління комунального майна облради порушувалось два роки тому. Ще раніше «Голос України» звертав увагу на неефективність роботи цього структурного підрозділу представницького органу. Більшість комунальних підприємств облради демонстрували виключно збиткову роботу, а управління коммайна анітрохи не впливало на покращення цієї ситуації.

В управлінні працювало понад два десятки осіб, але двоє його керівників вибирали половину фонду заробітної плати. Їхні заробітки «зашкалювали» за 150 тис. грн. Неважко підрахувати, скільки коштів платників податків можна було б зекономити, якби економічна логіка не підмінялась політичною доцільністю. Але перемогла остання: управління коммайна та його одіозний керівник, котрим предметно цікавились правоохоронці, тоді встояли. В обласній раді також щоразу, щойно приступає до роботи новообране скликання, розпочинається запекла боротьба за контроль над КП «Сумиоблагроліс». Це — найбільше і найбагатше комунальне підприємство облради.

Тим часом голосування щодо припинення на сесії повноважень голови облради стало неможливим у принципі, бо напередодні Віктор Федорченко підписав розпорядження про проведення пленарного засідання у дистанційному форматі. У тексті документа міститься посилання на рекомендацію обласної військової адміністрації обмежити проведення масових заходів з метою покращення безпекової ситуації у регіоні, а також «збереження життя і здоров’я депутатів обласної ради та працівників її виконавчого апарату». Згідно з регламентом облради, голосувати за довіру чи недовіру голові можна тільки у традиційно-очному режимі.

У подальшому на Сумщині прогнозується неминуче переформатування коаліційної більшості облради. Раніше до неї входили депутати від «Європейської солідарності», тепер їх, швидше за все, замінять колишні опозиційні або «нейтральні» сили.

Сумська область.

Фото з сайту sorada.gov.ua.