Тут першими на Рівненщині запровадили електронний квиток. Але перед цим, у 2021-му, Костопіль придбав шість нових комфортабельних автобусів, а з літа минулого року в місті почали працювати над введенням електронного квитка.

Ось що розповів про це заступник костопільського міського голови, депутат Рівненської обласної ради Юрій Кузнюк (на знімку):

«Ми перейняли досвід міст, які вже впровадили електронні квитки. Відтак після придбання нових автобусів наприкінці минулого року провели тендер, знайшли підрядника, він встановив безплатно в автобусах валідатори для безготівкового розрахунку, GPS-трекери та відеокамери. 

Переможцю тендера це вигідно, оскільки він має вісім відсотків від оплати проїзду одним пасажиром, ще два відсотки — це комісія банку. Тож 10 відсотків місто втрачає, а решта — йде у бюджет.

Доки люди звикають до нововведення, пасажири розраховуються у різний спосіб: безконтактною банківською карткою з чіпом, додатком на мобілці, готівкою.

Що стосується пільгових категорій, то згідно із законом такі верстви населення мають право частково їздити безплатно в громадському транспорті. 

Наша громада оплачує 11 поїздок на місяць пільговиків, а за решту вони платять, як усі городяни, 11 гривень. Усі пільгові категорії (а їх у нашій громаді приблизно третина населення) отримають безплатно картки (електронні квитки) для оплати за проїзд. На це з міського бюджету передбачили 800 тисяч гривень».

З 20 лютого в ЦНАПі розпочали видачу пільгових електронних квитків згідно з графіком для пільгових категорій, щоб не було черг, сказав Юрій Кузнюк.

Заступник міського голови також розповів, що впровадження електронних квитків для проїзду в громадському транспорті в Костополі дасть можливість міській владі одержати справжню статистику про те, скільки людей їздить ним, на яких зупинках пасажирів більше, на яких менше, які маршрути завантажені, а які — ні. З огляду на отримані дані ситуацію зможуть оперативно поліпшувати.

Рівненська область.

Фото надано автором.