У парламенті зареєстровано законопроект про внесення змін до Закону «Про національну безпеку України» щодо збереження культурної спадщини України та національної пам’яті» (№ 9072) авторства народних депутатів Микити Потураєва, Євгенії Кравчук, Олександра Федієнка, Єлізавети Богуцької, Мар’яни Безуглої (усі — фракція «Слуга народу»), а також Миколи Княжицького («Європейська солідарність») та Ірини Констанкевич («За майбутнє»).

«Повномасштабне вторгнення російської федерації мало своїм наслідком численні випадки руйнування і розграбування об’єктів культурної спадщини. Постійні атаки на культурну спадщину є нападом на людей, їхні права і безпеку та, зрештою, елементом злочину геноциду. Саме тому постало питання встановлення якісно іншого загальнонаціонального пріоритетного позиціювання культурної спадщини», — переконана Євгенія Кравчук.

Для цього, за її словами, до принципів державної політики у сферах національної безпеки і оборони додається четвертий принцип — збереження культурної спадщини України та національної пам’яті українського народу як головний елемент формування його ідентичності, консолідації й розвитку української нації.

«Збройна агресія росії проти України стала викликом і загрозою для системи безпеки світу і несе стихійну руйнацію національного надбання України та її культурних цінностей, завдаючи нових, непоправних збитків і руйнувань. Численні об’єкти культурної спадщини, заклади культури зазнають пошкоджень, часто — безповоротних. З початку повномасштабного вторгнення пошкоджень і руйнувань зазнали понад тисяча об’єктів матеріальної культурної спадщини та культурної інфраструктури. З 2014 року під загрозою знищення та розграбування опинилися об’єкти культурної спадщини та культурні цінності на території тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим», — наголошується у пояснювальній записці до проекту.

Загалом, зазначають народні депутати, нині під охороною держави перебуває 109 930 пам’яток. У частині археології до Державного реєстру внесено або взято на державний облік 57 545 об’єктів. Загальна кількість пам’яток історії — 30 128, з яких 182 — національного значення, 29 946 -місцевого. Пам’яток архітектури та містобудування налічується 15 773. Щодо пам’яток монументального мистецтва, то їх — 1868, а садово-паркового мистецтва — 179. Крім того, під охорону взято 108 пам’яток науки і техніки. Водночас під захистом перебуває 18 850 щойно виявлених об’єктів культурної спадщини.

Щодо музейного фонду України, який є національним багатством і охороняється законом, то нині тут зберігається майже 12,5 мільйона музейних предметів. Проте на сьогодні відомі факти незаконного занесення музейних предметів, що залишилися в розташованих на тимчасово окупованих територіях закладах, до державного каталогу музейного фонду російської федерації. Тож питання повернення культурних цінностей є надзвичайно актуальним для державної політики будь-якої цивілізованої країни, а надто в умовах збройної агресії з боку іншої держави. Адже про цивілізації завжди судили за рівнем створеної ними культури, наголошують парламентарії.

Ухвалення цього законопроекту, переконані народні депутати, забезпечить пріоритетне позиціонування культурної спадщини та національної пам’яті як складових національної безпеки. Це сприятиме захисту нашої ідентичності та на загальнодержавному рівні гарантуватиме захист від людських втрат за національною ознакою, злочинів геноциду, підміни історичних понять та нівелюванню унікальних традиційних надбань українського народу.