СЛІДАМИ НАШИХ ВИСТУПІВ

2 липня 2021 року. Будівництво хмарочосу біля станції метро «Шулявська» за адресою: проспект Перемоги, 50-А.

Про це можна було б і не згадувати, якби у часі з різницею в якийсь місяць не збіглися дві знакові події.

Перша. Поблизу метро «Шулявська» у столиці зупинили будівництво 50-поверхового багатофункціонального комплексу «Авеню». Верховний Суд остаточно визнав будівництво висотки на проспекті Перемоги, 50-а, незаконним.

Про це повідомив адвокат Олександр Дядюк, який представляв у суді департамент містобудування КМДА.

Йдеться про знамениті своєю зухвалістю й абсурдністю плани з будівництва гіпервисотного і гіперважкого монстра просто над лінією метрополітену біля метро «Шулявська», що загрожувало життю всіх, хто їхав би в метро під цим монстром, написав адвокат.

А ще раніше про це у серії статей, об’єднаних спільною назвою «Таємниця зеленого паркана», інформували громадськість ми («Голос України» від 29 листопада 2019 року, 13 лютого 2020 року, 17 березня 2020 року). Й атакували журналістськими запитами відповідні служби й департаменти КМДА, київського міського голову, Міністерство розвитку громад і територій, Офіс Генпрокурора, НАБУ, Міністерство внутрішніх справ, Нацполіцію, Державну архітектурно-будівельну інспекцію...

Зайве, мабуть, говорити, що на більшість наших письмових журналістських запитів надходили формальні відписки. Чиновники відмахувались і спокійно спостерігали: а що ж буде далі?

А далі, хто ще не знає, сталося ось що. Після довгих і численних судових розглядів Верховний Суд відхилив касаційну скаргу забудовника і залишив у силі рішення апеляційного суду, яке забороняло проводити роботи на ділянці, розташованій просто над лінією столичного метрополітену! Зауважимо, постанова набрала законної сили з дати її прийняття остаточно і не може бути оскаржена.

Отже, це перемога! Цілковита і беззастережна. Сподіваємося, що спонукали до цього і наші численні публікації.

Таким бачили забудовники БФК «Авеню» з адміністративним приміщенням та кафе-баром і літнім майданчиком.

ДЕТАЛІ

Замовник будівельних робіт — компанія «Ексон Прем’єр Шулявська», яка у 2019-му почала зводити ЖК фактично на території скверу «Слава танкістам», що поряд зі станцією метро «Шулявська», без відповідних дозволів.

Шостий апеляційний адмінсуд задовольнив апеляцію департаменту містобудування та архітектури КМДА, заборонивши будь-яке будівництво на проспекті Перемоги, 50-а біля станції метро «Шулявська».

Проект передбачав будівництво двох веж, найвища з яких досягала б 51 поверху.

А тепер до другої події. Днями віце-прем’єр-міністр з відновлення України — міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков на сторінці відомства у Фейсбуці відзвітував про те, що процес ліквідації ДАБІ остаточно завершено.

Рішення про ліквідацію Державної архітектурно-будівельної інспекції було ухвалено Кабінетом Міністрів України у 2020 році. Причиною стали численні скарги на її діяльність та факти порушень у роботі, написав посадовець.

Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури офіційно завершило ліквідацію ДАБІ. Роботу припинили всі її 24 територіальні органи, закрито 5420 виконавчих проваджень у судових справах.

«Поставили крапку в існуванні однієї з найкорумпованіших державних структур в історії незалежної України. За підрахунками експертів, корупція в будівельній сфері, спричинена протиправними діями ДАБІ, могла щорічно становити не менш як 3 мільярди гривень. Від цього страждали і замовники будівництва та підрядники, і громадяни, які планували придбати житло.

Зараз ми реалізуємо масштабну реформу містобудування, в центрі якої — цифровізація документів та автоматизація процесів. Ми прагнемо максимально мінімізувати людський фактор, аби учасники будівельного процесу могли онлайн подати необхідні документи та перевірити статус їх розгляду.

Паралельно працюємо над тим, щоб нова система була відкритою та прозорою. Аби до неї мали доступ не тільки контролюючі або правоохоронні органи, а й представники громадськості», — підсумував Олександр Кубраков.

Посадовець додав, що всі документи Державної архітектурно-будівельної інспекції передано на зберігання до Центрального державного архіву вищих органів влади та управління України.

Державний архітектурно-будівельний контроль та нагляд з вересня 2021 року здійснює Державна інспекція архітектури та містобудування України (ДІАМ).

***
Підсумок. Добре все склалося. Зло, уособленням якого була ДАБІ, нарешті ліквідовано. От тільки відповідальність забудовника так і залишилася невизначеною. Кажуть, законодавством таке не передбачено. Ні відповідальності, ні покарання.

А бодай хоч би з’ясували, хто дав дозвіл на виділення землі, хто схвалив приватизацію земельної ділянки, хто благословив зміну цільового призначення об’єкта будівництва!

До речі, відомо, що ДІАМ обіцяла провести перевірку законності будівництва на проспекті Перемоги, 50-а. З нетерпінням чекатимемо на результат.

А Київрада тим часом коштом киян — платників податків викупить земельну ділянку, яку колись продала, щоб розбити на цьому місці парк.

Фото з архіву Олександра КЛИМЕНКА.

Більше фото тут www.golos.com.ua