Поля підприємства "Золотий колос" серйозно постраждали від російської агресії.

Задля підтвердження свого статусу "єдинників" прифронтовим аграріям на Миколаївщині треба було поквапитися та підтвердитися документально. Аби у 2023 році залишитися на спрощеній системі оподаткування та мати можливість відновити свою сільськогосподарську діяльність, в яку безжально втрутилася війна.

Хотіли як краще

У жовтні минулого року сесія Миколаївської обласної ради ухвалила рішення "Про наявність обставин непереборної сили та перелік суб'єктів господарювання, що постраждали внаслідок таких обставин". Враховуючи чинне законодавство, зокрема, Закон "Про місцеве самоврядування", Податковий кодекс України та лист ТПП України від 28.02.2022 р., аграріям слід було довести можливість залишитися на спрощеній системі оподаткування.

Для миколаївських сільгоспвиробників визнання можливості залишатися на спрощеній системі оподаткування є гарним бонусом. Адже спрощена система на те і спрощена, що має декілька суттєвих переваг перед звичайною. Зокрема, "єдинники" 4 групи оподаткування звільняються від сплати земельного податку; податку на прибуток підприємств; ПДФО; ПДВ з операцій з постачання товарів, робіт та послуг; податку на майно; рентної плати за спеціальне використання води.

Втім, під час ухвалення обласною радою рішення від 7 жовтня сталася суттєва помилка, яка не дає можливості аграріям, що постраждали від війни, залишитися на спрощеній системі оподаткування. Ситуацію спеціально для "Голосу України" прокоментувала керуюча справами виконкому Миколаївської обласної ради Тетяна Лабарткава.

"На момент розгляду питання на пленарному засіданні сесії лише 20 суб'єктів господарювання подали документи до обласної ради з проханням включити їх до переліку тих, хто постраждав внаслідок обставин непереборної сили. Під час обговорення на сесії вийшло непорозуміння - мовляв, не всі подали документи, не всі зрозуміли, що і як треба зробити. Тоді один з депутатів вніс пропозицію: включити до списку всіх аграріїв області. Насправді, це абстрактне поняття - всіх аграріїв. Але таке рішення було ухвалено. І безпосередньо переліку суб'єктів у додатку до рішення не затверджено. Коли сільгоспвиробники почали звертатися до податкової, а звітність була до 20 лютого, у податкової були законні підстави для відмови залишення їх на спрощеній системі", - зазначила фахівець.

Знайдено компроміс

Головне управління ДПС в Миколаївській області керувалося в своїх законних вимогах і відмовах виключно статтею Податкового кодексу України 298.8.4. У ній чітко зазначено: "У разі коли у податковому (звітному) році частка сільськогосподарського товаровиробництва становить менш як 75 відсотків, сільськогосподарський товаровиробник - юридична особа сплачує податки у наступному податковому (звітному) році на загальних підставах.

Якщо така частка не перевищує 75 відсотків у зв'язку із виникненням обставин непереборної сили у попередньому податковому (звітному) році, до платника податку в наступному податковому (звітному) році зазначена вимога не застосовується. Такі платники податку для підтвердження статусу платника єдиного податку подають податкову декларацію разом із рішенням Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних рад про наявність обставин непереборної сили та перелік суб'єктів господарювання, що постраждали внаслідок таких обставин".

Із закликом надати необхідні документи до обласної ради звернулася голова аграрної комісії облради Надія Іванова. "Через військові дії на території області багато наших аграріїв не змогли досягнути необхідних відсотків сільгоспвиробництва. І відповідно до законодавства, у 2023-му всіх їх відкине на систему оподаткування на загальних підставах. Визнання військової агресії рф обставинами непереборної сили дасть підстави залишитись підприємствам на спрощеній системі у 2023 році", - прокоментувала свою позицію Надія Іванова.

Миколаївська обласна рада знайшла порозуміння з обласною податковою службою, яка після 20 лютого проводить перевірку діяльності суб'єктів господарювання 4 групи оподаткування протягом 30 днів. В.о. начальника ГУ ДПС в Миколаївській області Ігор Кузьмін підтвердив, що податкова готова почекати, допоки на найближчій сесії буде ухвалено вже "правильне" рішення, в якому міститимуться списки підприємств, в яких частка сільськогосподарського товаровиробництва не перевищує 75 відсотків у зв'язку з виникненням обставин непереборної сили у попередньому податковому році.

"Зараз на сесії вносли зміни до того жовтневого рішення і затвердили перелік суб'єктів господарювання, які підпадають під вимоги Податкового кодексу та інших нормативних документів стосовно залишення на спрощеній (єдиній) системі оподаткування", - зазначила Тетяна Лабарткава.

Поля опинилися на лінії фронту

Надія Іванова - співвласниця і директорка відомого в регіоні ТОВ "Золотий колос". Землі підприємства знаходяться на території Миколаївського району, який найбільше в краї постраждав від дій окупантів. З наступом російської армії на півдні з самого початку вони опинилися на лінії фронту. За час повномасштабної агресії збитки агроформування сягнули півтора мільйона доларів. Лише ремонт ангара із сільгосптехнікою коштує сотні тисяч доларів. До шкоди, завданої війною, додалися і втрати від падіння цін на збіжжя.

Тож Надія Валеріївна про проблеми аграріїв знає не зі статистичних даних, а з власного досвіду. Має вона і прогноз з приводу цьогорічних польових робіт. Тепла зима з одного боку - добре, бо посіви не мерзнуть, з другого - погода призвела до зниження запасів вологи та активізації гризунів.

"На півдні області багато фермерів уже вийшли в поле - ті, у кого є технічна і фінансова можливість, добрива. Роблять підживлення і починають сіяти ранні ярі. Але проблем вистачає. Найбільші на деокупованих територіях, і там, де велися бойові дії - це розмінування. У прифронтових населених пунктах аграрії взагалі залишися без насіння і техніки. В господарствах, котрі не зачепили баталії, проблемним залишається придбання добрив, які хоч трохи і подешевшали, але залишаються досить дорогими", - поділилася Надія Іванова в інтерв'ю телеканалу suspilne.media

***

Жінка продовжує обстоювати інтереси сільгоспвиробників на рівні обласної ради. Водночас закликає аграрний бізнес діяти активно, аби за допомоги доступних законних механізмів мінімізувати втрати від військової агресії. "Мрію, - каже Надія Іванова, - щоб українська родюча земля була засіяна зерном, а не залізом".

Миколаївська область.

Цю ракету Надія Іванова знайшла на своєму полі.

Фото з відкритих джерел та сайту www.bbc.com.