Нове обладнання.

Тилова Івано-Франківщина від початку повномасштабного вторгнення росії приймає на лікування та реабілітацію поранених військовослужбовців. Один із таких закладів — обласний госпіталь ветеранів війни. Тут від 24 лютого стаціонарну допомогу отримали 700 захисників, амбулаторну — понад 4000. Днями заклад відвідала делегація на чолі з головою ОДА — начальником облвійськадміністрації Світланою Онищук.

Допомога звідусіль

«Важливо було подякувати нашим захисникам за героїзм та мужність, дізнатися про їхні потреби. В розмові з директором госпіталю Володимиром Федоришиним акцентувала увагу на необхідності створення Стратегії комплексної реабілітації військовослужбовців, оскільки Івано-Франківщина є одним із кращих регіонів для фізичного та психологічного відновлення бійців», — зазначила Світлана Онищук.

Гості приїхали з подарунками для закладу: холодильниками та пральними машинами. Речі першої потреби, фрукти та інші гостинці бійцям передали депутат обласної ради Дмитро Лащук та представники обласної організації Товариства Червоного Хреста.

Госпіталь для ветеранів війни діє з 2016 року. Невдовзі відкриють після капітального ремонту та істотного оновлення операційно-анестезіологічний блок, обладнаний за кошти обласного бюджету, з власних надходжень та з допомогою благодійників. Тут встановлено й лапароскопічну стійку.

«Наші доброчинці не тільки надають техніку, а й навчають працювати з нею, — розповів Володимир Федоришин. — Приміром, представники ТОВ «ДМ-Проект» — уповноваженого представника в Україні німецького виробника медичної техніки Drager разом із директором Тарасом Ткачуком провели тренінг і ввели в експлуатацію два нові наркозно-дихальні апарати. Обладнання може працювати від мережі та автономно від батареї у ручному режимі».

Робота травматологів онлайн

Новітнє обладнання вкрай потрібне, адже в госпіталі провадять складні операції. За роботою медиків можна спостерігати й віртуально через сторінку госпіталю в Фейсбуці та ознайомитися із кропіткою роботою травматологів.

Приміром, частину кістки гомілки бійця медики нещодавно трансплантували на місце поранення в лівій ключиці. Пацієнт почувається добре та проходить реабілітаційні процедури.

Оперують у госпіталі і внутрішньо переміщених осіб. Нещодавно переселенцю з Бахмута провели металоостеосинтез кісток лівого передпліччя.

«Складність травми полягала в тому, що на етапі евакуації, а це понад два місяці тому, чоловікові зробили тільки знеболення та наклали гіпсову пов’язку. На рентгенограмах перед операцією були ознаки консолідації при значній деформації та вкороченні кінцівки. Все пройшло успішно, що зменшує терміни післяопераційної реабілітації», — каже Володимир Федоришин, травматолог за фахом.

Медики госпіталю провели дистанційне навчання на придбаному за кошти обласного бюджету електронейроміографі. Ця процедура доступна для пацієнтів закладу.

«Електронейроміографія — єдиний метод для діагностики проблем, пов’язаних із ушкодженням м’язів та нервів, це метод статистичного дослідження, що визначає функціональний стан скелетних м’язів і периферичних нервів. Обладнання полегшує лікування поранених зі складним травмами», — наголошує Федоришин.

Наприкінці року госпіталь відвідав Андрій Віленський, який у 2019—2021 роках очолював Національну службу здоров’я, нині є радником міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка, а з листопада — медичним директором Центру реабілітації та протезування у Львові. Спільно обговорили плани з розвитку реабілітаційної допомоги в регіоні та Україні.

Моральна підтримка важлива

Бійцям важливе не лише належне лікування, а й моральна підтримка. Часто до госпіталю в Коломиї навідується міський голова Богдан Станіславський. На свята для кожного з пацієнтів приготували кутю, пампушки та підготували невеликі подарунки, щоб військові змогли відчути різдвяний настрій. Із колядками завітали народний аматорський вокальний ансамбль «Серпанок» у супроводі муніципального оркестру народних інструментів «Трембіта» та народний аматорський театр поезії «Орфей». Така опіка громади додає сил і оптимізму.

Так само допомагають інші територіальні громади. Приміром, очільник Матеївецької ТГ Любомир Веселовський доставив пораненим захисникам спортивні костюми, худі, спідню білизну. Кошти на одяг зібрали працівники бюджетних установ.

Уже в січні з подарунками для бійців завітали представники громадської організації «Сім’я захисника» з Калуша. Надходить підтримка з-за кордону. Її організовують самі працівники закладу через колег-медиків або наші земляки. Волонтерський центр із Бельгії Family Fund та друзі з італійського міста Каорле передали для госпіталю ковдри, подушки і пледи. Від благодійного фонду «Грін Сейл Україна» надійшли медикаменти.

Насамкінець додамо, що генеральний директор госпіталю Володимир Федоришин наприкінці року отримав орден «Хрест патріота України» — це нагорода від підполковника, командира батальйону частини А 7166. Так відзначено зусилля медзакладу з лікування та повернення у стрій наших захисників.


Володимир Федоришин та Світлана Онищук.

Івано-Франківська область.

Фото надано Володимиром Федоришиним.