Комітет Верховної Ради з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування, опрацювавши три альтернативні законопроекти № 6475, № 6475-1 та № 6475-2, підготував на їх основі спільний документ — «Про застосування допоміжних репродуктивних технологій та замінне материнство» (№ 6475-д). Серед авторів цієї законодавчої ініціативи, зокрема, Вікторія Вагнєр («СН»), Михайло Радуцький («СН»), Сергій Кузьміних («СН»), Ірина Геращенко («ЄС») та Ірина Фріз («ЄС»).

«Демографічна ситуація в Україні на сьогодні є вкрай складною. Зростають показники смертності, знижується народжуваність. Все це пов’язано з війною, складною економічною ситуацією, виїздом за кордон мільйонів українок», — зауважив один з авторів проекту, голова профільного комітету Михайло Радуцький.

За даними науковців, зазначив він, частота жіночого та чоловічого безпліддя в Україні сягає 40 відсотків. Єдина можливість для таких людей мати дітей — це застосування допоміжних репродуктивних технологій (ДРТ). Водночас у законодавстві залишається низка невирішених правових аспектів при ДРТ, пов’язаних із захистом прав донорів репродуктивних клітин, визначення обов’язків сторін та їхньої відповідальності.

«Це одна з причин, чому до війни сотні іноземців приїжджали до України, щоб скористатися послугою сурогатного материнства. Трапляються випадки, коли генетичні батьки не можуть забрати дитину у свою країну, адже сурогатне материнство там заборонено, і малеча опиняється в дитячому будинку. Або ж від малюка, що народився з генетичною вадою, відмовляються батьки-іноземці», — наголосив депутат, додавши, що настав час встановити чіткі правила, за якими працюватиме процедура ДРТ.

Наразі законопроект передбачає:

розмежування повноважень органів влади у сфері застосування допоміжних репродуктивних технологій та замінного материнства;

визначення умов та порядку застосування ДРТ;

встановлення прав та обов’язків осіб, які можуть та які не можуть скористатися ДРТ;

гарантування дотримання умов конфіденційності при ДРТ та донації репродуктивних клітин;

встановлення умов та порядку зберігання, використання репродуктивних клітин та ембріонів;

визначення умов перевезення репродуктивних клітин та ембріонів;

встановлення вимог до жінки, яка може бути замінною матір’ю, її права та обов’язки.

Проектом також забороняється посередництво при проведенні процедури ДРТ та будь-яка реклама, спрямована на залучення жінок до надання послуг замінного материнства (дозволяється лише реклама донорства закладами охорони здоров’я).

Крім того, відповідно до законопроекту, іноземцям забороняється користуватися послугами ДРТ та замінного материнства під час воєнного стану та три роки після його закінчення.

«Вважаю це принциповим питанням, адже після нашої Перемоги українкам потрібно в першу чергу народжувати дітей, які залишаться в Україні», — наголосив Михайло Радуцький.

Окремо він подякував представниці комітету Вікторії Вагнєр за підготовку остаточної версії документа, яка враховує пропозиції інших колег, побажання стейкхолдерів галузі та відповідає європейським нормам.

Зрештою, прийняття цього законопроекту, переконані його автори, дасть можливість врегулювати загальні засади застосування допоміжних репродуктивних технологій в Україні та відносини, пов’язані із замінним материнством. А також забезпечити належний захист прав та законних інтересів громадян України та іноземців при застосуванні допоміжних репродуктивних технологій та замінному материнстві.