На цьому наголосив Перший заступник Голови Верховної Ради Олександр Корнієнко під час презентації законопроекту, що відбулася в «Укрінформі».

Захід було організовано Комітетом Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування за підтримки та сприяння Програми Ради Європи «Посилення доброго демократичного врядування і стійкості в Україні». Участь в обговоренні проекту закону взяли народні депутати, представники Ради Європи, Національного агентства з питань державної служби (НАДС), Асоціації міст України.

«Поява таких високого рівня текстів на виході — це завжди результат обговорень, у тому числі й інклюзивних. Під час розробки цього законопроекту враховувалась позиція спільноти, професійна думка Національної агенції державної служби, профільного парламентського комітету», — зауважив Олександр Корнієнко, додавши, що основна ідея законопроекту — професіоналізація того, що робить місцеве самоврядування.

Перший заступник Голови Верховної Ради нагадав, що профільний комітет та створені при ньому робочі групи розпочали активно працювати над проектом практично одразу після місцевих виборів, а до парламенту документ було внесено на початку 2022 року.

«Ми розуміли, що під час місцевих виборів це не буде релевантна історія, а от після, коли вже є сформована політична карта України на рівні місцевого самоврядування, ми можемо попрацювати над таким законом», — підкреслив він, додавши, що війна внесла свої корективи у цей процес, і він трохи відтермінувався. «Звичайно, що і його вступ в дію буде повільнішим, але головне, що така системна реформа вже буде запущена і вона формуватиме майбутнє, даватиме певні дороговкази. Одна з причин чому це важливо — публічна служба в Україні переживає певну трансформацію і ми розуміємо, що один із напрямів цих трансформацій буде пов’язаний саме з реформою на рівні територіальних органів виконавчої влади. З іншого боку, місцеве самоврядування зміцнюється ресурсно. Тож маючи великі можливості та водночас великі очікування від людей зі створення і розробки послуг на місцях, місцеве самоврядування має наповнюватись професійними кадрами. А це можна зробити лише тоді, коли буде облаштовано відповідну законодавчу рамку», — зауважив політик.

На думку Олександра Корнієнка, внаслідок імплементації законодавчого акту громади почнуть працювати над своїм розвитком, формувати ресурсні бази та, відповідно, покращуватиметься якість послуг, які надає місцеве самоврядування.

Водночас політик висловив сподівання, що парламентська дискусія щодо цієї ініціативи буде плідною, не затягнутою, а якраз спрямованою на те, щоб отримати цей закон у найближчі кілька місяців. А далі, очікуючи на вступ в дію цього нормативного акту в дію, можна буде зосередитися на зміні системи та підготовці підзаконних актів.

За словами члена Комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Віталія Безгіна, підготовлений до другого читання законопроект — це спільний продукт комітету, НАДС, уряду та асоціацій органів місцевого самоврядування. Представляючи ключові новели законопроекту, депутат зауважив, що він, зокрема, визначає умови служби та правовий статус службовців місцевого самоврядування; особливості служби виборних посадових осіб. А також особливості трудових відносин посадових осіб патронатної служби, яка має певну специфіку в місцевому самоврядуванні.

Законопроектом, зокрема, передбачається:

 розмежування статусу службовців місцевого самоврядування та виборних посадових осіб;

 закріплення принципу політичної неупередженості та заборона службовцям суміщати службову діяльність зі статусом депутата місцевої ради;

 запровадження відкритих конкурсів на посади службовців місцевого самоврядування;

 сприяння кар’єрному просуванню службовців та новий підхід до формування кадрового резерву;

 встановлення нових умов оплати праці посадових осіб місцевого самоврядування.

Презентація супроводжувалась демонстрацією відповідної інформації, яку, за словами В. Безгіна, буде розіслано в асоціації органів місцевого самоврядування, де з нею зможуть ознайомитися представники громад.

Народний депутат також повідомив, що підготовлений до другого читання текст законопроекту з’явиться на сайті Верховної Ради у понеділок, 24 квітня. Крім того, ще до голосування в залі відбудеться презентація законопроекту для голів громад, щоб зняти будь-які недомовленості, які могли виникнути.

Не шукати якоїсь зради закликав і виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан. За його словами, часто буває так, що люди, які не були залучені до процесу напрацювання законопроекту, починають коментувати його норми і виникають певні міфи. Один із них — посадові особи місцевого самоврядування втратять контроль за службою в органах місцевого самоврядування. «Але такого в законопроекті немає», — наголосив він.

«Все грамотно продумано і на часі», — сказав виконавчий директор АМУ, висловивши сподівання на швидке ухвалення законопроекту та його підписання Президентом. Адже потрібен буде час для підготовки підзаконних актів та проведення навчання. «Щоб потім, коли почнуться місцеві вибори, ніхто не сказав: ми не знали, ми йшли за іншими правилами», — зауважив він.

До речі, позитивну оцінку законопроекту надав і один із провідних європейських експертів із децентралізації Даніель Попеску, який також брав участь у презентації проекту.

Фото: rada.gov.ua