Кількість вакансій зростає, роботодавці пропонують вищі зарплати, а рівень офіційного безробіття рекордно скоротився. Проте в цій статистиці є нюанси, тому порівнювати ситуацію з довоєнною поки що зарано.

За даними Державної служби зайнятості, рівень безробіття в Україні за рік впав удвічі, що є історичним мінімумом. У березні 2023-го кількість безробітних становила 137,3 тисячі, тоді як рік тому було 286,9 тисячі безробітних.

Важливо, що йдеться саме про кількість офіційно зареєстрованих осіб у центрах зайнятості по країні, тому фактичні дані можуть значно відрізнятися.

Так, НБУ в лютому опублікував «Інфляційний звіт» із прогнозом безробіття в Україні в 2023 році на рівні 26,1%, а загальна кількість безробітних на кінець 2022 року була оцінена в 2,9 млн осіб.

HR-експерт Тетяна Пашкіна у своєму коментарі зазначає, що рівень безробіття, який показує Держслужба зайнятості, вкрай важко порівнювати з попереднім роком.

Однією з причин є те, що істотно змінилися умови, які держава пропонує при реєстрації в центрі зайнятості. Наприклад, скорочено термін перебування на обліку та виплати допомоги по безробіттю.

По-друге, тепер дві третини безробітних становлять жінки, а рік тому кількість безробітних серед чоловіків та жінок була однаковою. Зараз важливим фактором є військовий облік, без постановки на який також не можна зареєструватися в центрах зайнятості.

«Відповідно, певна кількість чоловіків не стане на облік у центрі зайнятості, навіть якщо вони є безробітними. Тому я не вважаю цифру безробітних, яка зараз офіційно оприлюднена, релевантною до ситуації», — висловила думку експерт.

Насамкінець — про житлово-комунальні борги. За даними Мінреінтеграції, їх не стягуватимуть з частини співгромадян. Це стосується осіб, які виїхали з тимчасово окупованих територій і регіонів, де ведуться активні бойові дії.

Головною умовою отримання пільги є виникнення заборгованості після 24 лютого 2022 року. Це передбачено змінами до постанови № 206 «Деякі питання оплати житлово-комунальних послуг в період воєнного стану», які Кабмін ухвалив 21 квітня.

Для того щоб заборгованості не стягували, потрібно надати постачальнику комунальних послуг або управителю багатоквартирного будинку документи, що підтверджують відсутність у житлі.

Це, зокрема, довідка внутрішньо переміщеної особи; документ про тимчасовий прихисток в іноземній державі; документи з роботи, щодо лікування, навчання, проходження військової служби тощо.

Підсумовував Віктор БОНДАР.