Бойківщина відкриває свої секрети і стає дедалі популярнішою серед туристів. Розташований на межі Івано-Франківської, Львівської та Закарпатської областей етнорегіон славний своїми Ґорґанами. Ця частина Карпатського високогір’я навіть назву має якусь загадкову.

Про побут бойків назагал відомо менше, ніж про їхніх сусідів-гуцулів. Тим-то й цікавіше відкривати для себе їхні звичаї, особливо у високогір’ї. Та й самі Ґорґани мають чимало історичних та археологічних цікавинок. Це солеваріння, вузькоколійка серед лісів, сакральна архітектура, печери, знамениті скелі. Гори тут особливі — рухомі. До речі, назва «Ґорґани» співзвучна зі словами «ґорґотати», «скреґотіти». Тобто масивні брили каменю, що вкривають вершини, скочуються схилами з глухими звуками.

«Робимо велику промоцію цьому краю завдяки проекту «Бойківські Карпати», — повідомив Віталій Передерко, начальник відділу туризму управління міжнародного співробітництва, євроінтеграції, туризму та інвестицій ОВА.

— Приміром, днями в селищі Вигода відкрився заклад харчування, в якому представлена бойківська кухня. Проводимо зустрічі із зацікавленими підприємцями щодо створення туристичних кластерів та сільських садиб». Ще одним заходом реалізації проекту стане акція «Я досліджую Бойківські Карпати», яка розпочалася 1 травня на сторінці в Інстаграмі @iftourland. А 14 травня у Долині стартують безплатні екскурсії. На 15 травня у краєзнавчому музеї «Бойківщина» міста Долини заплановано майстер-клас із вибійки олійними фарбами, який проведе членкиня Спілки дизайнерів, засновниця центру «Традиція» Оксана Сокол. Тут будуть представлені роботи з візерунками традиційних бойківських різьблених штампів.

«Із реалізацією проекту «Бойківські Карпати» прагнемо вирівняти дисбаланс із відвідування регіонів Івано-Франківщини, — зазначає Віталій Передерко. — Економічні вигоди, створювані індустрією туризму для розвитку локальних територій, зростання заможності населення однозначно є позитивним явищем. Однак маємо підвищувати привабливість різних етнорегіонів та розосередження туристичних потоків для розвитку інших громад. А Бойківщина — це весь Калуський район».

Та не тільки екскурсом у минуле означені плани на розвиток туризму. Територіальні громади прагнуть запровадити перспективні напрями розвитку. Приміром, будівництво аеродрому в місті Долина. Міський голова Іван Дирів (на знімку), сам досвідчений пілот, якраз готує документи для транскордонного проекту, який реалізуватимуть спільно зі Словаччиною, Румунією та Угорщиною за кошти Європейського Союзу.

«Ознайомився з наочним прикладом можливості та доступності міжнародних польотів із простих ґрунтових аеродромів, — стверджує Іван Дирів. — Переконаний, що мала авіація — великий поштовх для регіону. Із розвитком такої інфраструктури матимемо змогу істотно покращити мобільність, залучити інвестиції, збільшити туристичний потенціал і стати прикладом для багатьох інших громад країни».

Хочеться трішки помріяти: що от-от завершиться війна, і ми, сповнені сил та переможної енергії, піднімаємося гвинтокрилами над Ґорґанами та вивчаємо досі незвідані таємниці цієї частини скибових Карпат — аж із гори Сивуля.

Івано-Франківська область.

Фото надано Іваном Дирівим.