Зокрема, йдеться про болючі медичні аспекти (втрата здоров'я та працездатності, зростання захворюваності та смертності через онкологічні та неонкологічні захворювання) та соціальні (зменшення чисельності та інвалідизація постраждалих) наслідки Чорнобильської катастрофи. Це потребує уваги і фінансової та матеріально-технічної підтримки держави. До того ж додаються нові виклики, спричинені війною Росії проти України.

На цьому під час засідання круглого столу "Формування та реалізація державної політики у галузі соціального захисту осіб, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи" наголосив Генеральний директор ДУ "Національний науковий центр радіаційної медицини НАМН України" (ННЦРМ), доктор медичних наук, професор, академік Димитрій Базика (на фото праворуч). Він повідомив, що за останні 10 років померло більше, ніж кожен третій учасник ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС.

Академік, зокрема, закцентував увагу на необхідності відновлення і конкретного осучасненого наповнення Загальнодержавної програми подолання наслідків Чорнобильської катастрофи та відновлення Державної бюджетної програми "Комплексне медико-санітарне забезпечення та лікування онкологічних захворювань із застосуванням високовартісних медичних технологій громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи", вмілого підключення міжнародних інституцій та інвесторів. Висловив підтримку пропозиції Чорнобильської асоціації народних депутатів України (ЧАНДУ) про створення у Києві Європейського науково-практичного центру на базі ННЦРМ.

Розповів, що в їх центрі проводяться багаторічні дослідження дії радіації на організм людини спільно з національним інститутом раку США, Міжнародним агентством з дослідження раку ВООЗ, Європейськими науковими установами.

ННЦРМ є центром, який співпрацює з ВООЗ в мережі медичної готовності та допомоги при радіаційних аваріях. Дослідження центру мають світовий та національний пріоритет.

Важливо також проведення нової загальнодозиметричної паспортизації, результати якої будуть основою для корекції протирадіаційних заходів різного рівня на радіоактивно забруднених територіях. А ще відновлення радіаційно-медичного профілювання медичних установ з їх централізованим підпорядкуванням для надання медичної допомоги з радіаційного захисту постраждалим та населенню в санітарних зонах підприємств ядерного паливно-енергетичного комплексу, забезпечення ефективного аварійного медико-дозиметричного реагування при радіаційних аваріях, застосуванні ядерної зброї, а також "брудної радіоактивної бомби".

Слід привести радіаційно-гігієнічне та "Чорнобильське" законодавство у відповідність до сучасних радіологічних, медичних та соціальних викликів з належним захистом соціальних прав постраждалих на основі українських та європейських гуманітарних цінностей.

Тим часом ще один учасник круглого столу - народний депутат України, заступник Співголови ЧАНДУ, лікар-онколог Валерій Зуб (на фото ліворуч) запропонував всіляко підтримати пропозицію цього парламентського об'єднання щодо створення Європейського науково-практичного центру радіаційної медицини на базі "Національного наукового центру радіаційної медицини" НАМН України, а також розповів, що медична державна система з діагностики, лікування та реабілітації постраждалих від радіації останніми роками зазнала суттєвих змін і не в кращий бік - обласні та міські чорнобильські медустанови були недалекоглядно або перепрофільовані, або приватизовані. "Багато хто легковажно подумав про те, що в найближчому майбутньому подібні заклади нам не знадобляться. Проте зараз, в умовах ядерного терору, ми вкотре переконалися, що не можна ніколи казати ніколи. Водночас із позитивного - вдалося зберегти "Національний науковий центр радіаційної медицини НАМН України". До можливих радіаційних ризиків готові і медичні установи, що діють в містах-супутниках атомних електростанцій і населених пунктах уранодобувних підприємств" - зазначив пан Валерій.

Він також наголосив, що гострі й кричущі ситуації, які виникли в результаті небезпечних і безвідповідальних дій російських збройних формувань за активною участю російської державної корпорації "РОСАТОМ" змушують оперативно та енергійно вживати практичних дій щодо реанімації та відновлення раніше існуючої в Україні спеціалізованої медичної мережі, а також розробки нових підходів до вирішення гострих завдань, які постали тепер.

- У цьому ключі дуже перспективною сприймається пропозиція ЧАНДУ щодо ініціювання створення з безпосередньо зацікавленою участю наших європейських партнерів "Європейського науково-практичного центру радіаційної медицини" на базі "Національного наукового центру радіаційної медицини", що діє у м. Києві. Ця наукова медустанова за більш як 30 років накопичила багатий досвід, напрацювала чимало оригінальних ефективних технологій і зуміла зберегти високопрофесійний колектив, що, як відомо, гідно було застосовано керівниками та фахівцями цього центру в Японії при ліквідації наслідків ядерно-радіаційної аварії на АЕС "Фукусіма", - каже голова підкомітету з питань профілактики та боротьби з онкологічними захворюваннями Комітету Верховної Ради України з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Валерій Зуб.

Тому наявність в Україні цього досвіду може бути корисною в Європі і у світі, адже в умовах нестабільної геополітичної ситуації, як ми переконалися, краще бути готовим до всього. Тож впевнені, що серед наших європейських партнерів точно знайдуться охочі підтримати цю ініціативу. ЧАНДУ вже отримала позитивний висновок першого заступника голови комітету Верховної Ради з питань євроінтеграції Вадима Галайчука щодо відповідної ідеї, тож потрібно надалі просувати цю євроінтеграційну пропозицію задля позитивного кінцевого результату, зазначив Валерій Зуб.

Серед інших важливих пропозицій ЧАНДУ, які вимагають всілякої підтримки, народний депутат повідомив також:

1) про створення загальноукраїнського спеціалізованого медичного кластера з використанням положень державно-приватного партнерства на чолі з ННЦРМ;

2) про запровадження системи чорнобильської страхової медицини для підтримки постраждалих, у чому зацікавлений кожен чорнобилець;

3) про проведення на базі ННЦРМ виїзного засідання Комітету Верховної Ради України з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування спільно з ЧАНДУ та за участю зацікавлених державних органів України, на якому пропонується розглянути питання створення Всеукраїнського спеціалізованого медичного кластера з обслуговування постраждалих від ядерно-радіаційних аварій та військових інцидентів, системи чорнобильської страхової медицини, а також заходи щодо створення на базі ННЦРМ Європейського центру радіаційної медицини.