Тож у Верховній Раді вже зареєстровано законопроекти авторства народних депутатів Данила Гетманцева («Слуга народу»), Ярослава Железняка («Голос») та інших про внесення змін до Перехідних положень Податкового кодексу України (щодо звільнення від оподаткування податком на додану вартість операцій з ввезення товарів для потреб виробництва та/або ремонту безпілотних систем, № 9275) та про внесення змін до Прикінцевих та перехідних положень Митного кодексу України (щодо звільнення від оподаткування ввізним митом товарів для потреб виробництва та/або ремонту безпілотних систем, № 9276).

«Вносимо на реєстрацію два важливі законопроекти щодо підтримки виробництва дронів в Україні», — зазначив Ярослав Железняк, нагадавши, що раніше парламент уже ухвалив закон про ввезення дронів без мита та ПДВ. «Але ми обіцяли, що наступним етапом якраз і буде підтримка виробництва дронів у нас», — зауважив народний депутат.

Як наголошується в пояснювальній записці до законопроекту, в умовах воєнного вторгнення в Україну країни-агресора  вкрай необхідним є посилення спроможності до захисту нашої країни, підвищення її обороноздатності. А це насамперед включає оптимізацію процесів виробництва та постачання продукції воєнного та оборонного призначення, зокрема безпілотних систем.

Тож цими законопроектами, за словами Ярослава Железняка, на час воєнного стану від ПДВ і мита звільняється ввезення складових (матеріали, вузли, агрегати устаткування та комплектуючі) БПЛА, які необхідні підприємствам для власної діяльності з виробництва та ремонту БПЛА.

Крім того, передбачено, що підприємство, яке ввезло такі складові, повинно звітувати про використання цієї продукції. У разі виявлення нецільового використання таких товарів підприємство повинно буде доплатити митні платежі, від яких його було звільнено, та сплатити пеню.

Подякувавши колегам, які долучилися до підписання законопроектів, Ярослав Железняк водночас повідомив, що авторський колектив наполягатиме на першочерговому розгляді пропонованих змін у комітеті, щоб уже в травні вони були проголосовані в сесійній залі.

Фото: facebook / 72 ОМБр ім. Чорних Запорожців