На питаннях підтримки постраждалих від сексуального насильства, пов’язаного з воєнним конфліктом, акцентували увагу начальник Луганської облвійськадміністрації Артем Лисогор, урядова уповноважена з питань гендерної політики Катерина Левченко та директорка зі стратегічного розвитку українського Жіночого фонду Наталія Карбовська.

Особливий наголос на зустрічі робився на роботі із внутрішньо переміщеними особами та мешканцями тимчасово непідконтрольних територій, які зазнали психологічних травм і насильства від російських загарбників. Йшлося про важливість збереження доказів та фіксації гендерних злочинів після майбутньої деокупації Луганщини.

За словами присутніх, низка проблем буде розв’язана у межах реалізації національного проекту «Вистоїмо разом». «Ми вже маємо досвід роботи із такими жертвами на прикладі Херсонської області. Тому є чіткий план подальших дій на деокупованих територіях», — зазначив Артем Лисогор.

Свого часу в Луганській області, одній із перших в Україні, розробили Гендерний паспорт, що став частиною Стратегії розвитку Луганської області. У регіоні були створені три притулки для осіб, постраждалих від гендерного насильства, і їхню діяльність збираються відновити після визволення території.

Учасники зустрічі розробили заходи щодо навчання фахівців зі складу мобільних бригад, які першими працюватимуть на деокупованих територіях.

Луганська область.

Фото Луганської обласної військової адміністрації.