Наймолодшими в цьому гурті були чотирнадцятирічний Юлій Регуліч (Ангел) та його на рік старший приятель Павло Пишко (Чорт).

Через два дні до залав’ївської творчої групи навідалися два працівники Острожецького райвідділу НКВС. Звісно, що юні колядники не здогадувалися, чому таку несподівану увагу чекісти виявили до учасників дійства. Однак невдовзі все стало зрозумілим: енкавеесівці запропонували всій творчій групі роззутися. За халявами чобіт старших хлопців виявили листівки націоналістичного змісту: хлопці мали зв’язки з підпіллям і в оселях, де демонстрували вертеп, тишком залишали прокламації. Очевидно, що агентура в селі оперативно «стукнула» в райвідділ НКВС.

Повнолітні учасники різдвяного дійства були засуджені на різні терміни позбавлення волі, а ось наймолодших лиха доля минула. Cеред засуджених був і старший брат Чорта Василь Пишко.

До речі, саме він був організатором та натхненником «ходіння з Іродом» у селі — в той час обіймав посаду  культпрацівника Залав’ївської сільської ради

До речі, через десятиріччя Павло Пишко брав участь у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, а згодом смертоносний атом вкоротив йому життя. Уже поза земними обріями і його старший брат…

…Минуло два роки, і один із тої ватаги вертепників став… секретарем Залав’ївської сільської ради — мова про Юлія Регуліча. У вересні 1951-го йому виповнилося 16 років, а вже в грудні він секретарював у сільраді. Власне, це перший запис у трудовій книзі шанованого млинівчанина, де зафіксована його секретарська доблесть.

Нині хтось може і не повірити в таке, але ж маємо неспростовні докази цього справді історичного факту. По-перше, запис у трудовій книжці. По-друге, в 1951 році повноліття наставало в шістнадцять років згідно з тодішнім законодавством.  

Свою ерудицію, інтелект і потужний розум Юлій Регуліч десятиріччями демонстрував на Млинівщині. Не дивно, що авторитет 87-річного ветерана праці не обтяжує його життєвих стежин, а став прикладом — як жити та працювати на совість і заради блага людей.

Млинів Рівненської області.

Фото ілюстративне, з відкритих джерел.