Під час виступу Начальника Генштабу ЗСУ Сергія Шаптала.

Верховна Рада розглянула напрацьований робочою групою законо-проект щодо повернення виплат військовим «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань, пов’язаних із проходженням військової служби під час дії воєнного стану» (№ 9342) та альтернативний до нього «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань правового захисту військовослужбовців» (№ 9342-1) авторства Дмитра Разумкова та інших парламентаріїв.

Законопроектом, підготовленим робочою групою, пропонується внести зміни до Закону «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей», якими передбачено під час дії воєнного стану щомісячну виплату військовослужбовцям додаткової винагороди у розмірі до 100 тисяч гривень в порядку, розмірі та на умовах, встановлених Кабінетом Міністрів. Зокрема: військовослужбовцям строкової військової служби — 6 тисяч гривень; військовослужбовцям, які отримали травму (поранення, контузію, каліцтво) під час ведення бойових дій, та які зараховані у розпорядження відповідного командира під час тимчасової неgридатності до військової служби, встановленою військово-лікарською комісією — 6 тисяч гривень; курсантам вищих військових навчальних закладів, а також вищих навчальних закладів, які мають у своєму складі військові інститути, факультети військової підготовки, кафедри військової підготовки — 2 350 гривень.

Крім того, цими змінами пропонується надати можливість військовоcлужбовцям під час дії воєнного стану використовувати частину щорічної відпустки тривалістю 30 календарних днів із можливістю поділу на частини (на сьогодні — 10 календарних днів).

Внесенням змін до статті 22 Закону «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», статті 39 Закону «Про військовий обов’язок і військову службу» та статті 59 Статуту внутрішньої служби Збройних Сил України запроваджується обов’язкове направлення громадян України, призваних на військову службу за призовом під час мобілізації, які раніше не служили в ЗСУ або інших військових формуваннях та правоохоронних органах, на курс базової військової підготовки та підготовку за військово-обліковою спеціальністю. А також встановлення обов’язку для командирів щодо недопущення залучення до участі у веденні бойових дій військовослужбовців з числа призваних на військову службу за призовом під час мобілізації, які не пройшли курс базової військової підготовки.

Альтернативний документ (№ 9342-1) передбачав чітке закріплення розміру виплат для військових мінімум у 30 тисяч гривень. Водночас верхня межа мала залишатися на рівні 100 тисяч гривень.

Заслухавши доповіді щодо обох законопроектів та рішення профільного Комітету з питань нацбезпеки, оборони та розвідки, Верховна Рада 333 голосами підтримала в першому читанні основний законопроект  № 9342. Водночас народні депутати скоротили до семи днів термін подачі поправок до нього.

На передньому плані Андрій Клочко.

В цілому 304 голосами ухвалено законопроект «Про внесення змін до Закону «Про військовий обов’язок і військову службу» (№ 9281). Цим законопроектом вносяться зміни, які передбачають зменшення призовного віку для громадян з 27 до 25 років.

Народні депутати заслухали доповідь Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини про стан додержання та захисту прав і свобод людини і громадянина в Україні у 2022 році та взяли її до відома.

Верховна Рада включила до порядку денного сесії та скоротила терміни внесення альтернативних законопроектів щодо таких проектів: про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо уточнення положень про конкурсний відбір кандидатур на посаду судді Конституційного Суду України (№ 9322); про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення діяльності Антимонопольного комітету України (№ 9330); про внесення зміни до розділу XІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону «Про освіту» щодо врегулювання окремих питань освітньої діяльності в умовах воєнного стану» (№ 9332).

Більше про ухвалені рішення читайте в наступному номері.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Більше фото тут.