Народні депутати підтримали проект постанови про Заяву Верховної Ради України «Про необхідність жорсткого і безкомпромісного подолання проявів корупції в системі правосуддя» (№ 9331).

Голова Комітету Верховної Ради з питань правової політики Денис Маслов, який представляв цей документ, наголосив, що саме в умовах війни особливо гостро відчувається питання справедливості та несправедливості, тож судова гілка влади мала б забезпечувати справедливість у суспільстві. «Українська держава пішла на безпрецедентні кроки у впровадженні судової реформи, тісно співпрацюючи з нашими міжнародними партнерами. Тому ми не можемо дозволити, щоб такі випадки, як стався у Верховному Суді, тягли нас донизу, ставали у нас на перешкоді», — сказав він, підкресливши, що уся суддівська спільнота має чітко розуміти: країна змінилася і продовжує змінюватись, тож ті, хто хоче чесно працювати, робитимуть це в нормальних умовах, а хто цього досі не зрозумів, будуть виключені з лав суддівського корпусу або за наявності підстав притягнуті до відповідальності.

«Цією заявою Верховна Рада України рішуче засуджує ганебний випадок, який стався у Верховному Суді, заявляє про абсолютну недопустимість випадків, коли керівник найвищого суду в системі судоустрою може бути задіяний у вчиненні корупційних діянь», — зазначив Д. Маслов, наголосивши на необхідності швидкого, ефективного та, що важливо, публічного розслідування цієї справи. Водночас голова комітету закликав Раду національної безпеки і оборони України розглянути факти проявів корупції та інших порушень закону представниками судової гілки влади з огляду на необхідність забезпечення національної безпеки та інтересів України.

Під час обговорення Голова Парламенту Руслан Стефанчук закликав Верховну Раду як єдиний законодавчий орган підтримати цю заяву. «Але я дуже хочу, щоб ця заява не стала просто заявою, а після неї повинна йти ціла низка рішень Верховної Ради України, спрямованих на підвищення якості правосуддя в державі та на повернення, мабуть, найважливішого, що є, — це довіри до суду», — наголосив він.

Проект постанови № 9331 підтримали 280 народних депутатів.

Також парламентарії 254 голосами схвалили проект постанови про Звернення Верховної Ради України до Міжпарламентської асамблеї православ’я та парламентів її держав-членів (№ 9262). За словами доповідача, народного депутата Богдана Яременка, члени Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва розглянули питання про участь Верховної Ради України в Міжпарламентській асамблеї православ’я на предмет відповідності національним інтересам нашої держави та рекомендували ухвалити цей документ. Метою цієї постанови є схвалення звернення та направлення його до парламентів і держав-членів МАП, а також ініціювання звернення Уряду України до Уряду Грецької Республіки з метою недопущення осіб, щодо яких запроваджені санкції Євросоюзу, до участі у 30-й ювілейній Генеральній асамблеї Міжпарламентської асамблеї православ’я, яка відбудеться у місті Халкідіки 29 червня — 3 липня цього року. Крім того, український уряд має розробити комунікаційну стратегію, спрямовану на протидію загрозам свободи совісті, віросповідання та інформування світової спільноти про дотримання міжнародних принципів релігійної свободи в Україні.

«Це звернення — не про церкви, не про релігію, не про віру. Це наше колективне рішення про те, що представники Верховної Ради України відмовляються не лише вести переговори, консультуватися, а й сидіти в одному приміщенні з тими представниками так званої думи так званої російської федерації, які голосували за те, щоб убивали наших дітей, за те, щоб руйнувалися наші міста, за те, щоб знищити Україну», — зазначив Б. Яременко.

Парламентарії підтримали за основу законопроект «Про забезпечення конституційних прав громадян на безпечне для життя і здоров’я довкілля»     (№ 6004-д). За словами голови Комітету з питань екологічної політики та природокористування Олега Бондаренка, ця законодавча ініціатива забезпечить проведення довгоочікуваної та необхідної модернізації української промисловості і доведення її до європейських стандартів через впровадження найкращих доступних технологій та методів. До того ж така модернізація передбачена нашими міжнародними зобов’язаннями, зокрема, Угодою про асоціацію з ЄС. «Загальний строк переходу на найкращі доступні технології, передбачений законом для наявних об’єктів — 12 років з дати його прийняття. Це не відтермінування строків модернізації, а можливість поступового переходу на сучасні екологічно чисті «зелені» технології, — зазначив О. Бондаренко.

У першому читанні підтримано й законопроект про внесення змін до Закону «Про фінансові механізми стимулювання експортної діяльності» (щодо страхування інвестицій в Україні від воєнних ризиків, № 9015).

Народні депутати ухвалили в цілому проект закону про внесення змін до Закону «Про пенсії за особливі заслуги перед Україною» (щодо борців за незалежність України у XX столітті, № 8032). Пропоновані зміни передбачають виплату таким особам щомісячної надбавки до пенсії у розмірі 4200 гривень. А починаючи з 1 березня 2024 року ця сума щорічно індексуватиметься.

Також в цілому ухвалено законопроекти: про внесення змін до деяких законів України щодо унормування конкурсної процедури призначення керівників комунальних закладів культури та формування базової мережі закладів культури (№ 8216); про внесення змін до підрозділу 2 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України щодо звільнення від оподаткування податком на додану вартість операцій з ввезення товарів для потреб виробництва та/або ремонту безпілотних систем     (№ 9275); про внесення зміни до розділу ХХІ «Прикінцеві та перехідні положення» Митного кодексу України щодо звільнення від оподаткування ввізним митом товарів для потреб виробництва та/або ремонту безпілотних систем (№ 9276).

Народні депутати схвалили проекти постанов: про деякі питання реалізації у 2023 році Постанови Верховної Ради України «Про Премію Верховної Ради України найкращим учасникам зовнішнього незалежного оцінювання результатів навчання, здобутих на основі повної загальної середньої освіти» (№ 9273) та про погодження рішення Кабінету Міністрів України про відпуск матеріальних цінностей з незнижуваного запасу державного матеріального резерву (№ 9143).