Це передбачено проектом закону «Про внесення змін до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» та інших законодавчих актів України щодо надання додаткових гарантій та соціального захисту ветеранам війни, їхнім дітям, а також дітям загиблих (померлих) ветеранів війни, Захисників і Захисниць України» (№ 9357). Авторами цієї законодавчої ініціативи виступили, зокрема, Елла Рєпіна, Данило Гетманцев, Юрій Камельчук та Ірина Борзова.

Це передбачено проектом закону «Про внесення змін до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» та інших законодавчих актів України щодо надання додаткових гарантій та соціального захисту ветеранам війни, їх дітям, а також дітям загиблих (померлих) ветеранів війни, Захисників і Захисниць України» (№ 9357). Авторами цієї законодавчої ініціативи виступили, зокрема, Елла Рєпіна, Данило Гетманцев, Юрій Камельчук та Ірина Борзова.

Обґрунтовуючи необхідність прийняття цього законодавчого акта, депутати зауважили, що вона зумовлена ситуацією, коли через широкомасштабне військове вторгнення рф до України відбулося стрімке зростання кількості ветеранів війни та сімей загиблих захисників, які потребують соціальної підтримки та захисту. «Свою роль також відіграє в таких умовах постійний дефіцит фінансових ресурсів для забезпечення достатнього рівня потреб та соціального захисту таких категорій громадян з одночасним прогресуванням масштабу необхідної соціальної підтримки та додаткових гарантій у сфері захисту прав таких осіб, зокрема, у медичній допомозі, реабілітації серед ветеранів війни, у сфері отримання освітніх послуг для дітей ветеранів війни та дітей загиблих (померлих) ветеранів війни, Захисників і Захисниць України», — йдеться у пояснювальній записці до проекту.

Досягти поставленої законопроектом мети пропонується шляхом внесення змін до законів України: «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», «Про дошкільну освіту», «Про повну загальну середню освіту», «Про позашкільну освіту» та Основ законодавства України про охорону здоров’я.

Так, документом пропонується доповнити частину першу статей 12, 13 та 14 Закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» чотирма пунктами щодо надання пільг особам, які мають статус учасника бойових дій, особам з інвалідністю внаслідок війни, учасникам війни в частині:

- безоплатного отримання медичних послуг від закладів охорони здоров’я та реабілітаційних закладів приватної чи змішаної форми власності або фізичної особи-підприємця, яка зареєстрована та одержала в установленому законом порядку ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики, відповідно до Основ законодавства України про охорону здоров’я;

- безоплатного зарахування їх дітей до приватних і корпоративних закладів дошкільної освіти та отримання освітніх послуг від таких закладів відповідно до Закону України «Про дошкільну освіту»;

- безоплатного зарахування їх дітей до приватних і корпоративних закладів загальної середньої освіти та отримання освітніх послуг від таких закладів відповідно до Закону України «Про повну загальну середню освіту»;

- безоплатного зарахування їх дітей до приватних закладів позашкільної освіти та отримання освітніх послуг від таких закладів відповідно до Закону України «Про позашкільну освіту».

Проектом пропонується також встановити такі само пільги дітям загиблих (померлих) ветеранів війни, Захисників і Захисниць України. Для цього ч. 1 ст. 15 Закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» доповнюється трьома пунктами щодо надання відповідних пільг.

Крім того, ст.17 Закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» доповнюється нормою щодо фінансування зазначених у статтях 12 - 15 цього Закону пільг. А внесення змін до Основ законодавства України про охорону здоров’я, законів: «Про дошкільну освіту», «Про повну загальну середню освіту», «Про позашкільну освіту» — щодо встановлення обов’язку надання медичних та освітніх послуг підприємствами, установами, організаціями приватної форми власності, які надають такі послуги, в порядку, визначеному відповідним центральним органом виконавчої влади.

Такий підхід, упевнені народні депутати, матиме позитивний вплив на інтереси ветеранів війни та членів їх сімей, а також членів сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, Захисників і Захисниць України.

«Запропонований законопроектом механізм надання пільг дасть змогу запровадити додаткові гарантії та соціальний захист у сфері медичних послуг учасникам бойових дій, особам з інвалідністю внаслідок війни, учасникам війни, у сфері освітніх послуг їх дітям, а також дітям загиблих (померлих) ветеранів війни та загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України», — констатують автори законопроекту, зауважуючи, що реалізація норм документа дасть можливість зменшити навантаження на державний та місцевий бюджети.