У Верховній Раді з промовою виступив Прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо, котрий перебував в Україні з неоголошеним візитом, в якому його супроводжувала віце-прем’єр-міністр Канади Христя Фріланд.

«Стоячи нині тут, перед вами, в осередку української демократії, мої думки в першу чергу спрямовані на благо українських громад, яких ви представляєте, яким ви служите. На повагу українських сміливих солдатів, молодих волонтерів, які продають домашню випічку для того, щоб зібрати гроші на дрони.

Я молюся за фермерів, які продовжують обробляти землю навіть у той час, коли сусідня держава загрожує їм обстрілами та бомбардуванням, заради того, щоби зростити хліб. Я висловлюю нашу вдячність лікарям та медсестрам, які продовжують лікувати пацієнтів, навіть коли їхні лікарні бомблять. І всі вони вірять в один простий ідеал, який полягає в тому, що українці вільні для того, щоб обирати своє власне майбутнє», — наголосив Джастін Трюдо, нагадавши, що саме Канада була однією з перших країн, яка ще в грудні 1991 року визнала незалежність України.

«Мир, стабільність та процвітання — те, що світ мав упродовж понад 75 років після останньої війни, зараз спотворені через брутальний і вандалістський вибір путіна. І зараз ви боретеся не лише за своє виживання, ви боретеся за виживання передусім свободи, демократії, права на самовизначення. Ви також боретеся за те, щоби кордони мали значення, навіть якщо сусід з іншого боку має інше бачення стосовно ваших кордонів, і коли має більшу армію, попри те, що його армія переважає вашу хоча б за розміром», — зауважив Прем’єр-міністр Канади, додавши, що сміливість народу України довела: демократія є надзвичайно важливою для того, щоб за неї померти, і робить нас достатньо міцними, щоби виграти.

За словами Джастіна Трюдо, у майбутньому діти вивчатимуть нашу історію у підручниках, і в них буде зазначено, що саме Україна визначила майбутнє ХХІ століття. Саме тому Канада, наголосив він, продовжуватиме стояти пліч-о-пліч з нами так довго і так міцно, наскільки це потрібно.

Нагадавши, що з початку брутального російського вторгнення Канада надала Україні 8 мільярдів доларів, з яких мільярд було призначено на військову допомогу, та підготувала 36 тисяч українських військових, прем’єр додав, що його країна також запропонувала понад 2 мільярди доларів позики на підтримку українського відновлення і відбудови. «І сьогодні я також оголосив, що ми надамо 500 мільйонів доларів нового фінансування на військову допомогу», — констатував він, наголосивши, що Канада стане частиною міжнародного об’єднання, яке готуватиме українських пілотів для того, щоб вони могли захищати Україну також і у повітрі.

Крім того, Канада всіляко підтримуватиме співпрацю України з НАТО, для того, щоби підтримати якнайшвидший вступ України в Альянс, як тільки це дозволять обставини.
«Усі ми хочемо, щоб Україна стала переможницею, і щоб ця війна закінчилася якомога раніше. Ми всі хочемо миру, миру для українців, але миру на українських умовах. росія повинна повністю, негайно та безумовно відізвати всі свої збройні сили з території України!» — наголосив Джастін Трюдо.

«За словами великого українського поета Тараса Шевченка, Україна завжди буде «родиною вольною». Бо ні бомби, ні кулі, ні агресори ніколи не заберуть у вас прагнення до свободи і гордості за вашу культуру, вашу мову, вашу історію і ваше майбутнє як українців. Дякую вам! Слава Україні!» — такими словами Прем’єр-міністр Канади завершив свій виступ.

Перейшовши до розгляду питань порядку денного, Верховна Рада ухвалила (265 «за») Звернення до Організації Об’єднаних Націй, парламентів та урядів її держав-членів, міжнародних організацій та їх парламентських асамблей у зв’язку з черговим актом тероризму російської федерації — підривом Каховської гідроелектростанції імені П. С. Непорожнього.

У заяві, зокрема, наголошується, що мінування Каховської гідроелектростанції було здійснене російськими окупантами одразу після її захоплення в перші тижні повномасштабного вторгнення. Відтак її підрив став черговим заздалегідь спланованим актом державного тероризму, що створив смертельну небезпеку для людей і всього живого по обидва береги річки Дніпро нижче Каховського водосховища, а також беззаперечним і безпрецедентним актом екоциду, вплив якого виходить далеко за межі України і зачіпає екосистему всього Чорноморського регіону.

«Цей злочин російської федерації є не лише актом тероризму, екоциду, а й воєнним злочином відповідно до Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни 1949 року, Додаткового протоколу до неї 1977 року, а також порушенням Конвенції Організації Об’єднаних Націй про заборону військового або будь-якого ворожого використання засобів впливу на природне середовище 1977 року», — йдеться в документі та зазначається, що згідно з положеннями міжнародного гуманітарного права держава-окупант відповідає за все, що відбувається на тимчасово окупованій території, яка перебуває під її ефективним контролем.

Верховна Рада також акцентує увагу, що через критично низький рівень води у Каховському водосховищі сотні тисяч українців вже мають проблеми з постачанням питної води. Крім того, ця катастрофа знищила сільськогосподарські угіддя з посівами на значних територіях і, фактично, унеможливила сільськогосподарське виробництво у Херсонській, Запорізькій та Дніпропетровській областях, які користувалися водою для меліоративних систем з Каховського водосховища. «Це матиме наслідком істотне погіршення якості ґрунтів, зменшення обсягів сільськогосподарського виробництва, а, відтак, неминуче вплине на продовольчу безпеку в усьому світі та може спричинити неконтрольовані міграційні процеси. Підрив греблі Каховської гідроелектростанції став продовженням російської політики геноциду Українського народу та черговою промовистою відповіддю кремля політикам держав, які закликають до мирних перемовин із російською федерацією на будь-яких умовах. Зниження рівня води в Каховському водосховищі та зупинення водопостачання для експлуатаційних потреб істотно підвищує ризик виникнення аварії на найбільшій в Європі Запорізькій атомній електростанції та створює реальну радіаційну загрозу для усього континенту, гуманітарну та екологічну небезпеку не лише населенню України, а й Чорноморського регіону та Європи», — констатується в заяві.

Тож від імені Українського народу Верховна Рада України, зокрема:

- закликає уряди і парламенти іноземних держав, ООН та інші міжнародні організації рішуче засудити російський терористичний акт, вчинений на Каховській гідроелектростанції та визнати російську федерацію державою-спонсором тероризму, а її дії — екоцидом та геноцидом Українського народу;

- звертається до урядів і парламентів іноземних держав, Організації Об’єднаних Націй та інших міжнародних організацій із закликом якнайшвидше приєднатися до втілення формули миру Президента України Володимира Зеленського;

- звертається до держав Групи Семи та ЄС невідкладно розглянути питання про накладення на російську федерацію нових жорстких далекосяжних санкцій, зокрема, на російську ракетну індустрію та атомну галузь;

- звертається до держав-членів Ради Безпеки Організації Об’єднаних Націй підтримати скаргу України щодо порушення російською федерацією Конвенції ООН про заборону військового або будь-якого ворожого використання засобів впливу на природне середовище 1977 року та звернення до Генерального секретаря ООН щодо скликання Консультативного комітету експертів з метою з’ясування та оцінки фактичних обставин та наслідків для навколишнього середовища;

- закликає Генасамблею ООН терміново вжити заходів для припинення членства російської федерації у Раді Безпеки ООН та в ООН.

Парламент також звертається до урядів і парламентів іноземних держав, ООН та інших міжнародних організацій із закликом активізувати та конкретизувати зусилля щодо притягнення до відповідальності винних у скоєнні міжнародних злочинів, у тому числі шляхом створення спеціального міжнародного трибуналу для притягнення вищих посадових осіб держави-агресора до відповідальності за злочин агресії проти України.

Майже три години народним депутатам знадобилося, щоб розглянути всі поправки до євроінтеграційного законопроекту «Про внесення змін до деяких законів України щодо запобігання зловживанням на оптових енергетичних ринках» (№ 5322), який має запобігти зловживанням з боку учасників на оптових енергетичних ринках та встановлює відповідальність для учасників за маніпулювання на енергетичних ринках. Цей законопроект Верховна Рада ухвалила в цілому — 257 «за».

В цілому було ухвалено також законопроект «Про внесення зміни до розділу XІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про освіту» щодо врегулювання окремих питань освітньої діяльності в умовах воєнного стану» (№ 9332). Цим законопроектом передбачено продовження переходу на українську мову шкіл, в яких викладання ведеться однією з мов країн ЄС, до 1 вересня 2024 року. Раніше Закон «Про освіту» визначав такий перехідний термін до 1 вересня 2023 року.

У першому читанні народні депутати підтримали урядовий проект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо верифікації відомостей про пацієнтів» (№ 9272).

За основу також було підтримано:

- проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо вдосконалення системи управління об’єктами інженерної інфраструктури меліоративних систем державної власності (№ 7577);
- євроінтеграційний законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту людини від впливу іонізуючого випромінювання» (№ 8223);
- проект закону «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо запровадження адміністративної відповідальності у сфері підготовки та допуску водіїв до керування транспортними засобами» (№ 7354);
- проект закону «Про внесення змін до Закону України «Про культуру» щодо впровадження та ведення електронних реєстрів обліку та управління культурною спадщиною та культурними цінностями України» (№ 8024);
- проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо уточнення положень про конкурсний відбір кандидатур на посаду судді Конституційного Суду України» (№ 9322).

Крім того, парламент ратифікував Конвенцію держав — членів Організації за демократію та економічний розвиток — ГУАМ про взаємне надання допомоги з консульських питань та Нагойсько-Куала-Лумпурський додатковий протокол про відповідальність і відшкодування до Картахенського протоколу про біобезпеку.

В цілому депутати ухвали також законопроект «Про оголошення природних територій міста Моршина, природних територій Моршинського родовища мінеральних лікувальних розсолів та природних територій Нинівського родовища мінеральних лікувальних розсолів Львівської області курортом державного значення» (№ 8319) та нову редакцію закону «Про захист прав споживачів» (№ 6134).

В цілому як закон було підтримано й проект «Про внесення змін до пункту 18 статті 10-1 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» щодо відпусток військовослужбовців» (№ 9378) авторства Олексія Гончаренка («ЄС») та Галини Третьякової («СН»). Документом передбачена відпустка для військових 30 днів і ще плюс 10 днів за сімейними обставинами, не враховуючи часу на дорогу.

В цілому Верховна Рада також ухвалила законопроекти щодо спрощення умов погашення споживчих кредитів. Йдеться про проекти    № 9051 та № 9052, розроблені Мінреінтеграції. Так, на період воєнного стану і протягом 30 днів після нього буде запроваджено механізм обов’язкової реструктуризації.

Законопроект № 9051 також встановлює заборону вимагати прострочену заборгованість кредитору та колекторській компанії на період воєнного стану і протягом 30 днів після його закінчення. А відповідно до проекту № 9052, доходи позичальників, отримані внаслідок проведеної реструктуризації, звільняються від оподаткування.

За основу Верховна Рада підтримала також законопроект «Про внесення змін до Митного кодексу України та інших законів України щодо протидії незаконному обігу тютюнових виробів» (№ 9315). Документ, за словами його автора Ярослава Железняка, розроблено з метою руйнування схеми ухилення від оподаткування ПДВ та акцизним податком під виглядом здійснення операцій з продажу тютюнових виробів магазинами безмитної торгівлі.

Насамкінець депутати відхилили урядовий проект «Про оптимізацію структури власності оператора газотранспортної системи України» (№ 9311). Натомість альтернативний законопроект № 9311-1, напрацьований депутатами, було відправлено на доопрацювання.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.