Так само відновив у тилу роботу малий бізнес. У перукарнях, ательє з пошиття одягу можна зустріти майстрів-переселенців. Нові невеличкі крамнички на Прикарпатті — теж не рідкість. Процес релокації триває. Тож місцева влада всіляко сприяє цьому та вишукує різні можливості для допомоги.

Як інформують у пресслужбі облвійськадміністрації, підприємства, які релокувалися або перебувають у процесі релокації, можуть отримати фінансову підтримку за програмою Міжнародної гуманітарної організації Mercy Corps. Грант на відновлення або розширення діяльності на новому місці надають для підтримки малого та середнього бізнесу, який постраждав через війну. 

«Середній розмір фінансової допомоги становить 20 тисяч доларів США у гривневому еквіваленті за актуальним курсом НБУ і надається на придбання основних засобів, — йдеться в інформації. — Це допоможе адаптуватися до мінливих умов ведення бізнесу та створити або зберегти робочі місця для постраждалого внаслідок бойових дій населення та внутрішньо переміщених людей. Дізнатися більше про програму можна за посиланням https://uerp.mercycorps.org/page/brYXAKWK. Вона поширюється так само на Львівську і Тернопільську області».

Івано-Франківщина входить до числа областей, куди найбільше перемістився бізнес із прифронтових регіонів. Це підприємства з Харківщини, Київщини, Миколаївщини та Херсонщини, які працюють у галузі харчування, 
IT-сфері, поліграфії, побутових послуг тощо.

Для області в цьому великий позитив. Це не лише можливість тилового Прикарпаття підставити своє плече постраждалим від війни людям. Є і великий економічний ефект від їхньої діяльності. Це і створення нових робочих місць, і обмін досвідом, внесення новизни в соціально-економічний розвиток регіону.

Приміром, у знаменитому своїм гуцульським килимарством Косівському районі розгорнуло діяльність релоковане підприємство з окупованої Каховки. Воно спеціалізується на виробництві ексклюзивних килимів за індивідуальними замовленнями на експорт.

«За вісім місяців роботи підприємство не лише відновило свою діяльність, а й продовжує розвиватися, — розповіла голова ОВА Світлана Онищук, яка відвідала виробництво (на знімку). — Тут створено 32 робочі місця.

Важливо, що свій фаховий потенціал реалізують і місцеві майстрині килимарства. Підприємство повністю перереєстроване і сплачує ПДФО до місцевого бюджету».

Світлана Онищук наголошує, що влада прагне прийняти якнайбільше таких підприємств, щоб унікальні виробництва не виїжджали за кордон. На щастя, частина бізнесу має можливість повернутися до деокупованих регіонів, однак їх цехи та філії залишаються тут. Завдяки цьому й Івано-Франківщина збагачується.

За інформацією Головного управління Державної податкової служби в області, за період воєнних дій на Івано-Франківщині зареєструвалися понад 4,5 тисячі суб’єктів підприємницької діяльності. Торік релокований бізнес сплатив до бюджету 7,5 млн грн податків. Це сприяло тому, що порівняно з 2021-м на Прикарпатті не зменшився рівень збору податків. Цьогоріч ця цифра становить уже 19,4 млн грн.

«Загалом маємо 87,3 тисячі таких суб’єктів, — інформує Ірина Столярик, начальник ГУ ДПС в області. — Покращилася ситуація і з зайнятістю. З початку року роботодавці подали майже 34 тисячі повідомлень про прийняття працівників на роботу. Порівняно з аналогічним періодом торік цей показник зріс більше як на 7,4 тисячі».

Ірина Столярик зазначає, що сплата податків та зборів є важливою складовою економічної стійкості та розвитку регіону. Вона свідчить про довіру платників до фінансової системи, а також їхню здатність та бажання виконувати свої податкові обов’язки перед державою.

Упродовж п’яти місяців року до зведеного бюджету від прикарпатських платників надійшло 9,4 мільярда гривень податкових платежів, що майже на 900 мільйонів гривень більше, ніж торік. На мільярд зросли й надходження до Пенсійного фонду — з початку року вони становили 4,2 мільярда гривень.

Тож і Світлана Онищук, й Ірина Столярик принагідно висловлюють вдячність платникам податків, зокрема й релокованому бізнесу, які, попри труднощі, працюють добросовісно, сприяють створенню нових робочих місць і підтримці економіки держави та Збройних Сил.

Івано-Франківська область.

Фото надано автором.