Так вважають народні депутати Максим Павлюк («Слуга народу»), Владлен Неклюдов («Слуга народу») та інші.

З цією метою вони зареєстрували законопроект про внесення змін до Закону «Про прокуратуру» щодо гарантій для прокурорів, які здійснюють повноваження у кримінальних провадженнях у районах ведення воєнних (бойових) дій» (№ 9380).

З початком повномасштабного вторгнення російської федерації на територію України, відзначається у пояснювальній записці до проекту, прокурори нарівні із працівниками інших правоохоронних органів виконують свої повноваження в районах ведення воєнних (бойових) дій. Їх зусиллями забезпечується своєчасна фіксація воєнних злочинів рф, збір та формування доказової бази безчинств держави агресора. Водночас, на відміну від працівників інших правоохоронних органів, прокурори позбавлені належного захисту з боку держави в разі отримання інвалідності, каліцтва чи смерті. У них відсутні й надбавки за виконання своїх обов’язків у районах ведення воєнних (бойових), дій як це передбачено для слідчих Національної поліції, органів безпеки тощо.

«Для справедливого забезпечення правоохоронців, які виконують свої службові обов’язки, необхідним є поширення відповідних матеріальних та соціальних гарантій на прокурорів, які безпосередньо проводять слідчі та інші процесуальні дії при досудовому розслідуванні воєнних та інших злочинів в умовах, що становлять підвищену небезпеку», — наголошують автори проекту закону.

Тож законопроектом пропонується:

- встановити надбавку прокурорам за безпосереднє проведення або участь у проведенні слідчих чи інших процесуальних дій у кримінальних провадженнях у районах ведення воєнних (бойових) дій у розмірі до 50 відсотків посадового окладу;

- визначити право на виплату одноразової грошової допомоги прокурору в разі загибелі (смерті), інвалідності, а так само часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності прокурора, в разі якщо інвалідність, смерть настала у зв’язку із здійсненням повноважень у кримінальному провадженні в районі ведення воєнних (бойових) дій.

Крім того, Перехідні та прикінцеві положення передбачають, що одноразова грошова допомога в разі загибелі, інвалідності, а так само часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності прокурора призначається та виплачується також, якщо смерть чи інвалідність, часткова втрата працездатності без встановлення інвалідності прокурора настали до набрання чинності цим законом, починаючи з 24 лютого 2022 року.

Запропонований законопроектом підхід, переконані його автори, забезпечить справедливе забезпечення правоохоронців, які виконують свої службові обов’язки в районі ведення воєнних (бойових) дій.