Учасники церемонії підписання договору.

Згідно з ним, Лохвицька міська й Сенчанська сільська ради спільно фінансуватимуть (утримуватимуть) комунальне підприємство «Лохвицька міська лікарня».

Остання раніше мала статус районної, а Сенчанська сільрада до реформи децентралізації входила до складу Лохвицького району. Сьогодні такого району вже немає, але ж залишилися люди, котрі потребують якісних медичних послуг... Оскільки мешканці населених пунктів, підпорядкованих згаданій сільраді, продовжують лікуватися в тепер уже міській лікарні, «рідний» для них орган місцевого самоврядування, звісно, не залишався байдужим до потреб цього медичного закладу.

Яскравим прикладом такої небайдужості став його фінансовий внесок у придбання лапароскопічної стійки, яка істотно поліпшила якість хірургічних операцій. Після укладення згаданого договору така співпраця громад задля здоров’я земляків стає системною, впорядкованою. А отже, більш ефективною. Тим паче що саме Сенчанська сільрада, на території якої розміщені десятки(!) нафтогазоносних свердловин, є лідером серед громад Полтавщини за обсягами надходжень рентної плати за видобуток вуглеводнів. Тож можливостей для оновлення лікарняного обладнання й не тільки його також істотно побільшало.

Підготувати міжмуніципальний договір громадам допомогли фахівці, котрі разом із представниками наших органів місцевого самоврядування не тільки з Полтавщини втілюють у життя фінансований урядом США проект USAID «Говерла». Повпреди останнього одразу після підписання цього документа в Лохвиці наголосили на тому, що та перша ластівка фактично узаконеного співробітництва міської та сільської громад віщує гарну «погоду» для їхньої подальшої співпраці не лише у медичній сфері.

Продовженням може бути спільна діяльність у забезпеченні належного поводження з твердими побутовими відходами, сучасного енергоменеджменту тощо. А перші позитивні наслідки такого об’єднання зусиль і фінансових ресурсів мешканці обох громад відчують уже найближчим часом.

Полтавська область.

Фото з сайту Лохвицької міськради.