У Верховній Раді з нагоди Дня Конституції України відбулось урочисте засідання. В сесійній залі було присутнє вище керівництво країни, уряд у повному складі, Генеральний прокурор, Секретар РНБО, керівник Генштабу, Уповноважений Верховної Ради з прав людини, голови Нацбанку та Антимонопольного комітету, посли іноземних держав.

Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук, привітавши всіх зі святом, попросив Почесну варту внести до сесійної зали Конституцію України.

Із промовою у парламенті виступив Президент України Володимир Зеленський. Свій виступ глава держави розпочав гаслом «Слава Україні!». Саме з цим гаслом, за його словами, наші мужні герої на передовій дивляться ворогу у вічі, достойно, впевнено, вперто захищаючи Україну, і віддають своє життя заради України.

«Нині мільйони українців та українок, яких історія благословила можливістю реалізувати прагнення українських героїв різних часів, які боролися за свободу та незалежність для України та за справедливість для всіх нас, для всіх українців. Усе зараз у наших руках. І Україна буде державою-переможницею», — наголосив Президент, додавши, що сміливістю нашого народу здобуто для України моральне лідерство, яке надихає та об’єднує народи світу.

«Українське прагнення жити вільно та героїзм наших людей очистили загальнолюдські цінності від вікового бруду, цинізму та боягузтва. Різні народи стали разом із нами у боротьбі за свободу. Чи матимуть мир нації світу та чи вистоїть на землі людяність — це зараз залежить від того, як ми закінчимо цю війну. Ми показали: сміливість дає свободу. Ми доведемо, що свобода дає успіх», — зазначив глава держави.

Але щоб цей успіх відбувся, додав він, українська держава потребує трансформації. І ми зробимо реальністю трансформацію, про яку українці мріяли, наголосив Президент.
У цьому контексті Володимир Зеленський зацитував слова українського солдата Максима Нагорного: «Я був очевидцем жахливих речей, про які хочеться забути, не згадувати, викреслити з пам’яті так само, як і вчорашній день цієї клятої війни. Але що буде завтра? Відбудовувати стару систему не треба. Створимо нову і набагато кращу Україну».

«Ці слова українського солдата заслуговують, щоб ми їх підтримали», — констатував він.

Під час засідання.

«27 років тому в цій залі, у залі Верховної Ради України, було ухвалено Конституцію нашої держави. Я вітаю вас сьогодні з Днем Конституції нашої прекрасної України, яка попри все зберігає свою вільну душу та керується своїм народом», — наголосив Президент.

Водночас, за його словами, як Конституція закладає основи, ми потребуємо доктрини для нашої держави. «Ясної, не розмитої, сміливої доктрини. Для України, яка іде до Перемоги. Та для України — переможниці. Ця доктрина має відповідати на всі фундаментальні питання про Україну та наше майбутнє — і нам самим, і нашим сусідам, і кожному в світі», — підкреслив Володимир Зеленський.

Глава держави запропонував до загальнонаціонального обговорення основні орієнтири майбутньої української доктрини. «Перший — філософія нашої Перемоги. Другий — глобальність української безпеки. Третій — політика героїв. Четвертий — політика справедливості. П’ятий — трансформація за десять років. А саме — нова зовнішня політика, нова економіка, нові відносини між державою і суспільством, розвиток усіх наших територій, освіта та наука, культура як передумова і підсумок трансформації, рівень безпеки та свободи в Україні, — наголосив він та закликав суспільство долучитися до дискусії:  — Нам потрібне спільне бачення того, якою бути Україні після Перемоги».

Перейшовши до розгляду питань порядку денного, Верховна Рада 311 голосами ухвалила в цілому законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань, пов’язаних із проходженням військової служби під час дії воєнного стану» (№ 9342), в якому йдеться про виплати військовим. Цей документ, зокрема, передбачає:

— виплату військовослужбовцям щомісячно додаткової винагороди у розмірі 30—100 тис. грн. Доплата виплачується на умовах, у розмірах та в порядку, встановлених урядом;

— доплату строковикам у розмірі 6000 грн/місяць, а курсантам — 2350 грн/місяць. Порядок виплат також встановляє Кабмін.

Крім того, документом передбачено відпустки для військових — до 30 днів щорічна плюс до 10 днів за сімейними обставинами.
Водночас згідно з документом не допускаються до участі у веденні бойових дій військовослужбовці з числа призваних під час мобілізації, які не пройшли курс базової військової підготовки. Мінімальний термін такої підготовки — не менше одного місяця.

Під час доопрацювання документа до другого читання, як повідомив народний депутат Ярослав Железняк, було вирішено, що поранені, які визнані непридатними до військової служби та зараховані у розпорядження відповідних командирів, отримуватимуть два місяці виплати за останньою обійманою посадою, а третього місяця до закінчення розпорядження — додаткову виплату 20 100 гривень у визначеному урядом порядку.

Рідним померлих внаслідок поранення передбачена одноразова виплата у розмірі 100 тисяч гривень. Важко пораненим на лікування, полоненим та зниклим безвісти — щомісячна додаткова винагорода у 100 тисяч гривень.

Встановлено також мінімальний поріг доплати для інструкторів — 15 тисяч гривень. Щорічну відпустку строковиків збільшено з 10 до 30 днів. Безперервна відпустка на лікування становитиме не більше 4 місяців.

Верховна Рада ухвалила Звернення до учасників Саміту Організації Північноатлантичного договору (НАТО) у Вільнюсі (Литовська Республіка) 11 липня 2023 року (№ 9430). У цьому документі Український Парламент закликає учасників Саміту НАТО у Вільнюсі: відзначити суттєву військово-політичну допомогу Українському народу, який поділяє загальнолюдські демократичні цінності, прагне бути активним учасником євроатлантичного простору; відзначити суттєві успіхи України щодо фактичного досягнення сумісності військових стандартів України зі стандартами НАТО; взяти на себе зобов’язання щодо надання Україні повноправного членства в Організації Північноатлантичного договору та передбачити механізм запрошення України до НАТО. А також визнати недоцільність проходження Україною етапу Плану дій щодо членства в НАТО та прийняти у Вільнюсі стратегічне рішення про запрошення України до членства в НАТО.

У документі також міститься заклик розробити ефективні механізми гарантій миру та безпеки в Європі та юридично зобов’язуючі гарантії безпеки для без’ядерної України, які не стануть альтернативою членству України в Альянсі; підтримати Формулу миру Президента України Володимира Зеленського, спрямовану на встановлення всеосяжного, справедливого та сталого миру в Україні для глобальної безпеки; продовжити вжиття скоординованих заходів щодо забезпечення нагальних потреб України у військовій та оборонній техніці, зокрема у системах протиповітряної оборони, далекобійній артилерії та необхідних боєприпасах, танках і бойових літаках.

Крім того, парламент закликає сприяти Україні у зміцненні обороноздатності та військового потенціалу, включаючи сухопутний, морський та повітряний компоненти, до повного відновлення Україною своєї територіальної цілісності та суверенітету в межах міжнародно визнаного державного кордону 1991 року; скоординувати подальшу взаємодію в рамках оновленого Комплексного пакета допомоги НАТО для України, спрямованого на досягнення повної оперативної сумісності Збройних Сил України з Альянсом та здійснення комплексного переходу на стандарти НАТО, а також його синхронізацію з багаторічним планом Альянсу, спрямованим на підтримку оборонних потреб України.

Юлія Клименко, Соломія Бобровська і Роман Грищук.

Також народні депутати 274 голосами підтримали проект постанови про Звернення Верховної Ради України до ООН, Міжнародного агентства з атомної енергії, ЄС, Організації з безпеки та співробітництва в Європі, Організації Північноатлантичного договору, Ради Європи та їх парламентських асамблей, парламентів та урядів іноземних держав щодо запобігання ядерній катастрофі на Запорізькій атомній електростанції та протидії ядерному шантажу російської федерації, держави-ядерного терориста (№ 9429).

У документі парламент від імені українського народу закликає міжнародні організації рішуче засудити тривалу окупацію та мілітаризацію російською федерацією Запорізької атомної електростанції і прилеглих територій та використання її з метою ядерного шантажу України та вільного світу. Крім того, світову спільноту закликають вжити невідкладних та вичерпних заходів для недопущення ядерної катастрофи на Запорізькій атомній електро-станції, включаючи, але не обмежуючись застосуванням жорстких посилених санкцій щодо атомної галузі та військово-промислового комплексу російської федерації. А також визнати рф державою-спонсором тероризму, а приватні військові компанії, які вона фінансує, терористичними організаціями та забезпечити невідворотність для росії та її керівництва політичних, економічних і правових наслідків за всі скоєні нею воєнні злочини та інші протиправні дії тощо.

Верховна Рада ухвалила в цілому законопроект «Про внесення змін до статті 29 Закону «Про дорожній рух» щодо надання дозволу військовослужбовцям у період дії правового режиму воєнного стану використовувати у дорожньому русі транспортні засоби з правим розташуванням керма» (№ 9238).

Насамкінець народні депутати розпочали розгляд поправок до законопроекту про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2023 рік» щодо використання коштів державного фонду регіонального розвитку (№ 9165). Голосування за проект у другому читанні та в цілому очікується на наступному пленарному засіданні.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.