Нещодавно (29 червня 2023 року) Верховна Рада України прийняла у першому читанні проект закону «Про внесення змін до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» щодо спрощення процедури присвоєння статусу ветерана» (№ 9141). Доопрацювання документа до другого читання здійснюватиме робоча група, створена при Комітеті з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів.

У зв’язку з повномасштабним вторгненням росії дедалі більше захисників і захисниць долучаються до лав української армії для відсічі ворога. Військовослужбовці, які брали безпосередню участь у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, згідно з національним законодавством мають право на отримання статусу учасника бойових дій, а в разі погіршення стану здоров’я — статусу особи з інвалідністю внаслідок війни, що гарантує їм правовий і соціальний захист. Однак практика свідчить, що військовослужбовці мають низку перешкод для оформлення такого статусу, зокрема, через витребування компетентними органами переліку документів, частина з яких навіть може не вимагатися законодавством, наголошується в пояснювальній записці.

«У цьому законопроекті ми зобов’язуємо державні органи не вимагати від військовослужбовців, зокрема тих, які перебувають у зоні бойових дій, документи, які вони вже від них отримали під час вступу на службу. Процес отримання статусу має бути спрощено», — зазначив автор законопроекту народний депутат Єгор Чернєв, додавши, що паралельно йдуть процеси, щоб максимально цифровізувати цю процедуру.

Так, законопроектом пропонується внести зміни до статей 6, 7 та 10-1 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», що регламентують питання присвоєння статусу учасника бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни та члена сім’ї загиблого (померлого) захисника чи захисниці.

Зміни полягають у тому, щоб під час прийняття рішення про надання статусу таким особам відповідальні за присвоєння статусу органи (комісії, міжвідомчі комісії, структурні підрозділи з питань соціального захисту населення) за заявою особи або її представника витребовували у відповідальних органів або осіб необхідні документи, що є підставою для надання статусу, якщо такі документи не були подані на розгляд особою, щодо якої приймається рішення.

До того ж у законопроекті уточнюється, що відповідальний орган або особа, які володіють необхідними документами, зобов’язані надати відповідь на запит не пізніше ніж через тридцять днів від дати його надходження.

ЦИФРА

На гарячій лінії ГО «Всеукраїнська правозахисна організація «Юридична сотня» було зафіксовано майже 600 звернень військовослужбовців, які мали проблеми оформлення статусу УБД від 24 лютого 2022 року. Ще майже 300 звернень стосувалися бюрократичних перешкод у процесі оформлення статусів особи з інвалідністю внаслідок війни та члена сім’ї загиблого захисника/захисниці.

«Така законодавча ініціатива мала би бути давно ініційована профільними міністерствами. Понад рік ми чекали від них пропозицій щодо удосконалення отримання статусу учасника бойових дій. Людина має отримати належний їй статус легко і спокійно, після чого законно користуватися пільгами, які для неї передбачило чинне законодавство», — зазначив перший заступник голови профільного комітету Михайло Цимбалюк.