Таку ініціативу Заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк обговорила на зустрічі у Верховній Раді з депутаткою Сеймасу Литви Далею Асанавічуте. Членкиня Комітету з європейських справ представляє в парламенті інтереси литовської діаспори.

«Литовська діаспора налічує понад 1 млн. людей в усьому світі, з них 200 000 дуже активні. Важливий пріоритет для Литви, як держави — освіта дітей діаспори. Це спосіб підтримки й збереження міцних зв’язків з рідною країною. Як розповіла Даля Асанавічуте, Міносвіти Литви фінансує 250 литовських шкіл за кордоном. Це важливий і актуальний досвід для України. Власне, те, про що я постійно кажу, коли порушую питання освіти наших дітей-переселенців, які знайшли тимчасовий прихисток у країнах ЄС.

До повномасштабного російського вторгнення в Україні проживало 7000 представників литовської діаспори. Нині залишилося лише 2000. Багато хто виїхав, рятуючись від війни. Як зазначила пані Даля, литовська діаспора власними зусиллям зібрала понад  5 млн євро на допомогу Україні. І ми дуже вдячні литовській діаспорі за таку небайдужість, дружню підтримку і солідарність з Українським народом», — написала Олена Кондратюк на своїй сторінці у Фейсбуці.

За її словами, вона домовилася підтримувати активні робочі контакти з Далею Асанавічуте: «Будемо обмінюватися досвідом, зокрема, щодо законодавчого врегулювання питання громадянства. Зараз у Литві тривають дискусії про механізми позбавлення громадянства за підтримку рф та необхідність внесення змін до Конституції через референдум щодо підстав його набуття».

Ці розмови відбуваються і у нас, наголосила віцеспікерка, особливо в контексті необхідності повернення закордонних українців додому. «У межах оновлення суспільного договору та напрацювання нової Української доктрини нам також належить переосмислити та вирішити всі проблемні питання громадянства, які проявилися і загострилися через російську агресію», — резюмувала Олена Кондратюк.

Фото зі сторінки Олени Кондратюк у Фейсбуці.