Під час заходу майстер розповів про коноплі як рослину, способи їх використання в давнину і повернення у сільське господарство. Українські селекціонери вивели ненаркотичні сорти коноплі, і тепер вона вирощується як сільськогосподарська культура та використовується в різних галузях. Олег Земнухов також занурився в історію мистецтва прядіння, що потребує відродження і збереження, розповів про способи прядіння, матеріали, які використовували українці для створення полотна, показав автентичну прядку та навчив присутніх на ній працювати. Чоловік займається виробами з конопель понад двадцять років. Пряжею для майстер-класів є конопляне волокно — міцний природний та екологічний матеріал.

За задумом майстра, нитку єдності потрібно плести разом, вкладаючи в неї свої думки, сподівання, надії та мрії. А мрія всіх нині об’єднує одна — Перемога України над ворогом.

«Ми робимо оберіг для наших захисників, використовуючи нитку, яку прядемо гуртом з гарним настроєм, побажаннями, піснями. Адже коноплі в собі зберігають енергію людини, яка з нею працює, наші посили залишаться і будуть в оберегах. Створена нами нитка єдності об’єднує нас з українською культурою, традиціями, обрядами, звичаями. Ми прядемо та згадуємо давні часи, потрапляємо в простір, якому тисячі років. Проект «Нитка єдності» я розпочав восени минулого року. В ініціативі вже взяли участь сотні людей з різних куточків України та з-за кордону», — зазначає Олег Земнухов.

Долучилися до майстер-класу і учасники зразкового фольклорного гурту «Джерельце» та волонтери, які плетуть маскувальні сітки й нашоломники.

«Ми дуже давно знайомі з Олегом, відтоді, як він проводив у Житомирі фестиваль «Поліське весілля». Ми відтворювали весільну обрядовість, консультували учасників, ведучих та гостей дійства», — розповідає Ангеліна Нестерова, керівниця «Джерельця». — Нині в «Етнопросторі» разом з нами діти та дорослі долучаються до української культури, а всі створені нами вироби-обереги ми передамо захисникам, які нині на ротації».

Як уже повідомляв «Голос України», в «Етнопросторі» діє виставка українського народно-ужиткового мистецтва, демонструються характерні для Житомирського Полісся обрядові строї, відбуваються репетиції гурту «Джерельце» і майстер-класи та триває волонтерська робота. «Етнопростір» створила Ангеліна Нестерова за підтримки Міжнародної молодіжної християнської організації «YMCA Zhytomyr». Долучитися до роботи в «Етнопросторі» можна щовівторка та щочетверга після 17.00 та у суботу після 14.00, завітавши в кімнату № 312 «Навколокультурного простору».

Житомирська область.

Фото надано автором.