Зокрема, установа профінансує чотири проєкти, подані науковцями КНУ ім. Тараса Шевченка.

Як повідомляє Центр комунікацій університету, Інститут психіатрії КНУ реалізовуватиме проєкт «Інноваційна модель захисту ментального здоров’я студентської молоді у воєнний та повоєнний періоди», Навчально-науковий центр «Інститут біології та медицини» КНУ — проєкт «Бактеріофаги як біологічні агенти контролю бактеріальних ускладнень у постраждалих з вогнепальними та мінно-вибуховими травмами», Фізичний факультет — проєкт «Екологічно безпечні п’єзо/сегнетоелектричні гнучкі нанокомпозити для перетворення механічного навантаження в світлову та електричну енергію», а Навчально-науковий центр «Інститут біології та медицини» КНУ імені Тараса Шевченка» — проєкт «Розробка технології застосування водорозчинних С60 фулеренів для відновлення функціональної активності скелетних м’язів на тлі механічних травм».

Нещодавно наукова рада НФДУ оприлюднила затверджений рейтинговий список проєктів-учасників та список переможців конкурсу «Наука для відбудови України у воєнний та повоєнний періоди». За його результатами профінансують колективні наукові проєкти, спрямовані на вирішення невідкладних питань відбудови країни.

Переможцями згаданого конкурсу визнали 67 проєктів. Найбільшу кількість грантів — 38 — отримають вчені наукових установ: НАН України (33 проєкти), НААН (2), НАПрН (2) та НАПН (1).
Фонд профінансує також 29 проєктів українських університетів. Окрім КНУ серед переможців конкурсу — Національний університет «Львівська політехніка» (3 проєкти), Львівський національний університет ім. Івана Франка (3), по 2 проєкти Національного університету біоресурсів і природокористування України та Сумського державного університету.

Загалом на конкурс було подано 221 заявку. До рейтингового списку увійшло 142, які відповідали формальним ознакам за умовами конкурсу та пройшли наукову й науково-технічну експертизу.

«Комісія конкурсу «Наука для відбудови України у воєнний та повоєнний періоди» не вносила до переліку проєктів, що рекомендуються до реалізації за рахунок грантової підтримки НФДУ, ті, в науковій діяльності керівників яких виявлено ознаки співпраці з представниками країни-агресора на рівні спільних публікацій, проєктів, участі у наукових заходах після початку широкомасштабного вторгнення рф в Україну», — повідомляє Національний фонд досліджень.

З керівниками тих проєктів, що рекомендуються до реалізації коштом грантової підтримки НФДУ, розпочато процедуру укладання договорів.