13 липня в московському центрі міжнародної торгівлі на форумі, присвяченому квантовим обчисленням та технологіям передачі даних, російський правитель володимир путін назвав лаврентія берію (на знімку ліворуч) «героєм» і основоположником атомного проекту.

Це той самий сталінський опричник, який на посаді наркома нквс у 1938-1945 роках проводив масові репресії і винищив сотні тисяч осіб. російська феміда у 2000-му через це відмовилася посмертно реабілітувати сталінського ката. Проте в 2023-му берію реабілітував володимир путін.

«Кожен час потребує своїх героїв. Якщо вже згадати 1937-й рік, то це почалося з лаврентія павловича берії, який очолював атомний проект і мав стосунок частково і до ракетного проекту», — заявив російський диктатор. Згадуючи берію, він не згадав жодного науковця.

Навіть йосип сталін у 1949 році в постанові ради міністрів срср затвердив своїм підписом, що науковим керівником атомного проекту, творцем радянських атомних реакторів та атомної бомби був академік Ігор Курчатов.

Як нагадує «Агентство», роботи зі створення атомних реакторів та бомби в срср розпочалися з 1930-х років. берія до цього проекту не мав жодного стосунку. Лише у 1945-му його призначили головою спеціального комітету, який мав сприяти створенню зброї масового знищення.

У росії вже робилися спроби оживити дух лавренія берії, створити з нього символ нової епохи путінізму. Державний концерн «росатом» намагався у 2021-му встановити статуї наркома нквс на виставці народного господарства у москві, але проти виступили діти та онуки творців атомної зброї.

З початком війни з Україною дух берії знову нагадує про себе. Продовжувач традицій нквс-кдб володимир путін після пригожинського путчу став активніше наслідувати методи сталінського ката. Він дав згоду відсторонити або звільнити від займаних посад 15 генералів, а 13 — затримати. У немилість потрапили заступник командувача окупаційних військ сергій суровікін, заступник керівника військової розвідки володимир алексеєв, генерали михайло мізинцев та андрій юдін. У російській армії почалися масштабні чистки. 1937 рік повертається разом з путінським героєм лаврентієм берією.

«Ідея імперії зажадала нової історії — і ось уже в петербурзі, в акваторії Фінської затоки, зусиллями «газпромівських» структур влаштовано свято: одночасне підняття прапорів російської імперії, срср та російської федерації. У виставі путіна це все те саме, тому що пафос його діяльності — «визволяти» і «повертати» імперські землі. Повертати темне минуле, перетворюючи його на світле майбутнє, тягнути всю націю туди, звідки вона вже, здавалося, благополучно пішла. А для цього пам’ять має бути репресована», — так трактує кроки диктатора політолог Андрій Колесников, якого фашистський режим вніс до чорного списку «іноагентів».