У краї уже прокотилося масове скорочення листонош. Найгірша ситуація — у гірських районах. Із 20 стаціонарних поштових відділень Верховинщини залишилося лише 9, та й то в них тільки по одному працівнику. Він має прийняти посилки, періодику, комунальні платежі, рознести пошту та пенсії.

«Специфіка нашого району в тому, що населення небагато, та ще й розкидане в горах, — розповіла одна із колишніх листонош Марія. — Десь відсотків 10 пенсіонерів не можуть самотужки зійти в долину за пенсійними виплатами та скористатися послугами пересувних відділень. А треба з півтори-дві години, щоб дійти лише в один бік до того чи іншого присілка. У Верховині ще торік було шість листонош, тепер лише три. І їм треба так само добиратися до віддалених присілків».

Врятувати ситуацію можуть територіальні громади, яких у районі є три: Верховинська, Білоберізька та Зеленська. Та ще місцева редакція газети «Верховинські вісті». Йдеться про можливість працевлаштування листонош цими структурами, адже вони так само зацікавлені в налагодженні процесу.

Не набагато краща ситуація і в Івано-Франківській ТГ. Приміром, на великі приміські села Микитинці та Угорники залишили по одній листоноші. Потрапила під скорочення й Оксана Бажан.
«Пенсія у мене мізерна — 2700 гривень, тож зарплата, нехай і мінімальна, була великою підмогою, — бідкається жінка. — Завантаженість велика, то не уявляю, як тепер одна листоноша справлятиметься».

Питання забезпечення послуг через поштовий зв’язок розглянули на нараді в облвійськадміністрації за участю керівництва Івано-Франківської обласної дирекції АТ «Укрпошта».
«За останній місяць надійшло чимало звернень від прикарпатців щодо недоотримання послуг повним обсягом, — написала на своїй сторінці у соціальній мережі голова ОВА Світлана Онищук. — Найбільше це стосується гірської місцевості, де віддаленість від поштових відділень подекуди понад 10 км. Усе це виникло на тлі повідомлень про скорочення листонош «Укрпошти». А без них люди похилого віку з інвалідністю можуть залишитись без отримання пенсій та інших поштових послуг загалом, бо надавати їх скоро просто буде нікому».

Під час наради йшлося про те, що обласна влада готує відповідні листи до керівництва «Укрпошти» та до Кабінету Міністрів щодо незадовільної ситуації із поштовим зв’язком на Прикарпатті.

Івано-Франківська область.

На знімку: яка пошта, такі й скриньки.

Фото автора.