Цим проектом закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення організації надання медичної допомоги із застосуванням трансплантації» опікується парламентський Комітет з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування. До його підготовки долучилася низка парламентаріїв на чолі з депутатками Оксаною Дмитрієвою, Неллі Яковлєвою та Вікторією Вагнєр від «Слуги народу».

Обранці пропонують додати в законодавство уточнення, які сприятимуть юридичній визначеності в галузі трансплантації. Тож що пропонується?

Заборонити вилучати органи у військовослужбовців або представників інших військових формувань, які загинули під час виконання своїх обов’язків, захищаючи країну.

Річ у тім, що в законодавстві про трансплантацію є заборона вилучати органи в людей, які загинули під час війни. Але ця норма стосується тільки території Донецької та Луганської областей. Тож це положення потребує уточнення, йдеться в пояснювальній записці до законопроекту.

Чітке формулювання про те, що у загиблих на війні заборонено вилучати органи, допоможе уникнути маніпуляцій — їх використовує російська пропаганда в інформаційній війні проти України. А це, крім іншого, шкодить добровільному донорству органів і гальмує розвиток трансплантації.

Друга частина заборони стосується осіб, які загинули внаслідок застосування заходів примусу. Поліцейські та інші силовики, за законом, мають право застосовувати фізичну силу, кийки, вогнепальну зброю. У людини, яка померла після цього або була ліквідована, теж заборонено вилучати органи.

До посадових обов’язків трансплант-координатора з медичною освітою додати оформлення електронних рецептів.

27 лютого 2023 року запрацював Реєстр лікарських засобів, вартість яких повністю чи частково компенсує держава за Програмою державних гарантій. В його оновленій версії з’явилися ліки для пацієнтів після трансплантації — препарати, які пригнічують імунітет, щоб організм не відторгав донорські органи. До програми включили 21 такий засіб — 15 безплатні, шість — із частковою доплатою. Ці ліки для пацієнтів мають виписувати трасплант-координатори, які є лікарями. Тож у законодавстві треба чітко визначити посадові обов’язки цих фахівців.

Детально прописати особливості трансплантації за принципом «доміно».

Пересадкою за принципом «доміно» називають систему підбору органів, коли пацієнт, який потребує трансплантації, одночасно сам може стати донором.

Наприклад, хвороба муковісцидоз вимагає пересадки легень. Технічно простіше їх пересадити разом із серцем. Але серце цього пацієнта цілком здорове — тож цей орган своєю чергою теж можна комусь передати. Однак наше законодавство забороняє пересадку від живих донорів, які не є родичами або членами сім’ї. Тому законотворець пропонує, щоб у такому випадку консиліум лікарів міг дозволити пересадку органа «нерідному» реципієнту.

Доповнити закон положеннями, що неповнолітня дитина може бути донором гемопоетичних (кровотворних) стовбурових клітин для свого батька або матері. За умови, що спеціалізована державна установа у сфері трансплантації — Український центр трансплант-координації — дала на це дозвіл.

Ця норма пов’язана з тим, що у законі про трансплантацію є фактична заборона дітям бути донорами стовбурових клітин для батьків. Та іноді, наголошують законотворці, це єдина можливість урятувати життя людини.

В Єдиній державній інформаційній системі трансплантації на квітень 2023 року було зареєстровано майже 2,5 тисячі пацієнтів, які потребують нових органів. За шість місяців 2023 року в Україні зробили 257 трансплантацій органів, повідомляють в Українському центрі трансплант-координації.