За даними Держстату, станом на 1 лютого 2022 року заборгованість із виплати зарплати 129,5 тисячі працівників активних підприємств становила 3,1 мільярда гривень, зокрема: 1,3 мільярда гривень накопичено на державних підприємствах та 165,9 мільярда — на комунальних підприємствах. А внаслідок завданого російською агресією удару по економіці чимало підприємств були змушені припинити або скоротити свою діяльність, що також призвело до подальшого порушення строків виплати заробітної плати.

Щоб забезпечити реалізацію конституційних прав працівників на своєчасне та в повному обсязі отримання заробітної плати, народні депутати Галина Третьякова, Олег Бондаренко та Павло Фролов підготували законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення захисту вимог працівників щодо виплати заборгованості із заробітної плати, в тому числі у разі неплатоспроможності роботодавця» (№ 9510).

Цією законодавчою ініціативою пропонується закріпити на законодавчому рівні норми, які:

- посилюють відповідальність роботодавця за затримку заробітної плати;

- забезпечують належний законодавчий захист права працівника на своєчасне отримання винагороди за працю;

- гарантують працівнику отримання адекватної грошової компенсації збитків, понесених ним внаслідок порушення строків її виплати;

- забезпечують створення гарантійної установи задля посилення захисту вимог працівників щодо виплати заборгованості із заробітної плати у випадку неплатоспроможності роботодавця.

Законопроектом, зокрема, пропонується зобов’язати роботодавця, у разі затримки виплати заробітної плати на строк понад 15 календарних днів після закінчення місяця, за який здійснюється виплата, сплатити працівникові пеню в розмірі та на умовах, визначених трудовим або колективним договором, але не менше облікової ставки Нацбанку в розрахунку на рік за кожен день затримки, виплатити всю суму заборгованості із заробітної плати та суму компенсації відповідно до Закону «Про компенсацію громадянам втрати частини доходів у зв’язку з порушенням строків їх виплати».

У свою чергу працівник, відповідно до проекту закону, матиме право тимчасово припинити виконання роботи в разі затримки зарплати на строк понад 15 календарних днів. Документом також розширюються підстави для видання судових наказів, зокрема, у разі, якщо заявлено вимогу не лише про стягнення заборгованої зарплати, але й нарахованої на день виплати суми компенсації втрати частини заробітної плати та пені у зв’язку з порушенням строків її виплати. Крім того, цими змінами закладаються законодавчі підстави для створення гарантійної установи задля задоволення грошових вимог найманих працівників у разі неплатоспроможності роботодавця.

Запропонований законопроектом підхід, на переконання авторського колективу, дасть змогу скоротити обсяги наявної заборгованості із заробітної плати. Що, у свою чергу, забезпечить економічний захист працівника та своєчасну сплату ним податків до державного та місцевих бюджетів.

ДО РЕЧІ

У період дії воєнного стану Держстат припинив оприлюднення статистичної інформації щодо заборгованості із заробітної плати. Також починаючи з 24 лютого 2022 року не оновлюється оперативна інформація на сайті Держпраці.