Про це заявив голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев у ефірі загальнонаціонального марафону.

«Звісно, місцевий бюджет не може взяти на утримання якусь бригаду в повному обсязі, бо вона фінансується із загальнодержавного бюджету. Однак за бажання виділення коштів на дрони, на «швидкі», на утримання певних статей видатків тієї чи іншої бригади або ЗСУ загалом цілком вписується у повноваження органів місцевого самоврядування», — сказав Гетманцев.

Він нагадав, що саме завдяки збільшенню видатків на ЗСУ структура доходів місцевих бюджетів зазнала суттєвих змін. Адже податок на доходи фізичних осіб-військових є одним із джерел додаткових надходжень.

«Війна принесла місцевим бюджетам додаткове надходження. А деякі з них, будьмо відвертими, втрачають зв’язок з реальністю і здійснюють видатки на не пов’язані з війною речі. Тоді як дякувати за ці доходи вони повинні передусім збільшенню видатків на утримання саме військовослужбовців», — зауважив депутат.

Тим часом, як повідомлялося раніше, у Херсоні виділили понад 7 млн грн на придбання безпілотників та інших основних засобів для військових, а київський міський голова Віталій Кличко ініціює позачергову сесію Київської міської ради для прийняття рішення про збільшення допомоги ЗСУ. Про це посадовець повідомив у Телеграмі.

Між тим, в Україні суттєво подешевшала ціла низка популярних продуктів. Зокрема, ціни на гречку у червні зменшилися порівняно з травнем на 7,2%. З грудня її вартість упала на 30,6% і поступається лише ціні на яйця, яка в червні знизились на 31,7%.

Здешевлення на 7,2% за місяць є найсуттєвішим зниженням серед 33 видів харчових продуктів, помісячну динаміку цін на які відстежує Держстат України. Про це розповів директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» академік НААН Юрій Лупенко.

Також у червні відчутно зменшилися ціни на рис (-3,4%), олію соняшникову (-2,4%), цибулю ріпчасту (-2,2%), сало (-1,4%), а також макаронні вироби з м’яких сортів пшениці (-1,3%). У межах 1% зменшилися проти травня споживчі ціни на борошно, сири м’які, крупи пшеничні, хліб пшеничний, крупи манні та рибу морожену, поінформував науковець.

За словами Ю. Лупенка, загалом проти попереднього місяця споживчі ціни на харчові продукти зросли у червні найменше у цьому році — на 0,1%. Проте найбільше на картоплю (+21,7%), капусту білокачанну (+21,5%), яблука (+20,1%).

В Україні остаточно виведуть із обігу застарілі монети. Залишилося два місяці: монети, виведені з обігу в 2019—2020 рр., усе ще можна обміняти в банківських установах.

Ідеться про монети номіналами 1, 2, 5 і 25 копійок. Зробити це можна до 30 вересня 2023 року включно. Після названої дати вони фактично перетворяться на металобрухт.

За даними НБУ, попри те, що вищезгадані монети давно вивели з обігу, на руках співгромадян іще залишається понад 7 мільярдів монет цих чотирьох номіналів.

Із 1 жовтня 2023 року монети в 1, 2, 5 та 25 копійок перестануть бути фінансовим інструментом. До цього часу їх можна здати в банки та безплатно обміняти на монети більших номіналів (10, 50 копійок, 1, 2, 5, 10 гривень) або банкноти, що перебувають в обігу. Гроші можна забрати готівкою або зарахувати їх на свій банківський рахунок, ідеться в повідомленні НБУ.

Інфографіка з порталу НБУ.