На початку засідання Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук з парламентської трибуни привітав з Днем Української Державності. У своєму зверненні до мужнього українського народу він зазначив, що Україна була і завжди буде. І за майбутнє ми сьогодні боремося з тими, хто звик жити в рабстві. І хто зі зброєю прийшов на нашу землю вбивати, руйнувати і знищувати.

Руслан Стефанчук наголосив, що наша спортсменка Ольга Харлан своїм промовистим вчинком, без єдиного слова й з простягнутою в бік суперниці шаблею, сказала все, що сьогодні у наших серцях і помислах.

Глава парламенту закликав профільний Комітет з питань молоді і спорту спільно з Комітетом з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва відреагувати на ганебну провокацію проти нашої спортсменки, підготувати звернення до міжнародного співтовариства та якнайшвидше надати пропозиції щодо необхідних рішень парламенту.

Верховна Рада звернулася до Організації Об’єднаних Націй з питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО), парламентів та урядів її держав-членів про необхідність позбавлення російської федерації членства в ЮНЕСКО. Відповідне звернення підтримали 296 народних депутатів.

У цьому зверненні від імені українського народу Верховна Рада України звертається до ЮНЕСКО розпочати необхідні консультації для ініціювання, відповідно до Конституції (Статуту), внесення змін до нього для подальшого позбавлення російської федерації членства в організації та її органах. Також депутати звертаються до парламентів та урядів іноземних держав із закликом рішуче засудити злочини, вчинені збройними силами російської федерації, іншими підконтрольними їй військовими формуваннями, окупаційними адміністраціями російської федерації на території України, політичним та військовим керівництвом російської федерації проти культурної спадщини України, включаючи об’єкти Всесвітньої спадщини, та здійснити всі можливі заходи для розслідування цих злочинів, притягнення до відповідальності та справедливого покарання всіх винних у їх скоєнні в межах національних та міжнародних юрисдикцій.

Також депутати просять ЮНЕСКО невідкладно направити в Україну місію для оцінки збитків, завданих російськими атаками на об’єкти Всесвітньої спадщини у Львові та Одесі, визначення допомоги та можливих дій ЮНЕСКО для захисту об’єктів культурної спадщини в Україні від російської агресії.

Під час засідання.

Водночас Верховна Рада ухвалила (293 «за») Звернення до Організації Об’єднаних Націй, парламентів та урядів країн Групи Семи, держав—членів Європейського Союзу та НАТО, Європейського Парламенту, Парламентської Асамблеї Ради Європи, Парламентської Асамблеї ОБСЄ, Парламентської Асамблеї НАТО, Міжнародного комітету Червоного Хреста, Незалежної міжнародної медичної гуманітарної організації «Лікарі без кордонів» щодо забезпечення обміну та повернення в Україну військовополонених захисників Маріуполя.

У цьому зверненні парламент, зокрема, закликає міжнародне співтовариство посилити політико-дипломатичний та санкційний тиск на російську федерацію з метою запобігання глобальній світовій кризі, створеній державою-агресором, а також для відновлення міжнародного правопорядку, що базується на принципах Статуту ООН, взаємній повазі та співробітництві.

Крім того, депутати закликають ООН, країни Групи Семи, держави—члени ЄС та НАТО продовжити всебічну підтримку України стільки, скільки потрібно, до Перемоги нашої країни, посилити тиск на рф з метою припинення військових дій на території України. А також активізувати міжнародні та національні зусилля з метою звільнення та повернення в Україну всіх українських військовополонених та всіх незаконно утримуваних осіб — громадян України, передусім військовополонених захисників Маріуполя.

А Міжнародний комітет Червоного Хреста й Комітети ООН проти катувань та з прав людини закликають посилити зусилля з метою забезпечення покращення умов утримуваних російською федерацією українських військовополонених і запобігання катуванню, приниженню честі та гідності, порушенню прав людини, встановлення місцеперебування всіх бранців — громадян України.

Цього самого дня народні депутати в цілому (282 «за») ухвалили законопроект «Про реєстрацію доменних імен» (№ 7357), який передбачає перенесення функції з адміністрування та технічного супроводу доменних імен у домені GOV.UA з приватної фірми на державні органи.

Так само в цілому було підтримано й законопроекти «Про внесення змін до пункту 32 підрозділу 2 розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України щодо особливостей ввезення на митну територію України товарів для потреб безпеки і оборони» (№ 9467) та «Про внесення змін до Митного кодексу України щодо особливостей ввезення на митну територію України товарів для потреб безпеки і оборони» (№ 9468).

Ці законопроекти, як зауважив їх ініціатор Ярослав Железняк, передбачають звільнення від мита та ПДВ тепловізійні монокуляри, оснащені інфрачервоним детектором з вбудованою функцією камери, та бінокуляри з функцією далекоміра. Також звільнено від сплати ПДВ та мита антидронові рушниці.

Крім того, парламент ухвалив рішення про невідкладне підписання цих законопроектів.

У першому читанні депутати прийняли проект закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо спрощення умов провадження господарської діяльності в період воєнного (надзвичайного) стану в Україні» (№ 7331).

Головна ідея законопроекту — замінити деякі ліцензії та дозволи на декларативний принцип. Так, пропонується встановити, що суб’єкти господарювання набуватимуть права на провадження окремих видів господарської діяльності у період воєнного (надзвичайного) стану на підставі подання до відповідних органів ліцензування, дозвільних органів та суб’єктів надання публічних послуг, декларації про провадження господарської діяльності без отримання документів дозвільного характеру, ліцензій або інших результатів надання публічних послуг, одержання яких передбачено законодавством.

Верховна Рада ухвалила в цілому й законопроекти:

 «Про оптимізацію структури власності оператора газотранспортної системи України» (№ 9311-1);

 «Про дерадянізацію порядку вирішення окремих питань адміністративно-територіального устрою України» (№ 8263);

 «Про внесення змін до Цивільного процесуального кодексу України щодо уточнення підстав перегляду рішення суду за нововиявленими обставинами у справах про встановлення дієздатності особи» (№ 7021);

 «Про внесення змін до Кодексу України з процедур банкрутства (щодо заходів, спрямованих на погашення заборгованості, що утворилася на оптовому ринку електричної енергії) (№ 2390).

Водночас у першому читанні було підтримано законопроект «Про внесення змін до Митного кодексу України та інших законів України щодо уніфікації до європейських та північноатлантичних стандартів процедур декларування військової техніки та інших товарів» (№ 9402). Цим урядовим документом передбачається впровадження в національне митне законодавство положень щодо застосування Форми 302, яка використовується для переміщення військової техніки та інших товарів підрозділів збройних сил держав-членів Європейського Союзу (ЄС) та НАТО. А також створення передумов для започаткування процесу підготовки та підписання міжнародних угод про використання в державах-членах ЄС або НАТО Форм 302, що оформлюватимуться для підрозділів Збройних Сил України, які направляються до інших держав.

За основу депутати підтримали також законопроект «Про внесення змін до Закону України «Про державну службу» щодо впровадження єдиних підходів в оплаті праці державних службовців на основі класифікації посад» (№ 8222).

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Більше фото тут.