Директорка музею Тетяна Мітковська готує виставку.

Основні заходи відбуваються в Музеї суднобудування і флоту, який нині відкритий для відвідування. Тут уже провели виставку-презентацію художніх робіт із зображенням маяків, яку готували й професійні митці, і аматори.

Також у музеї пропонують екскурсії виставкою, присвяченою маякам; майстер-класи для дітей; на музейній сторінці в Фейсбуці розміщені розповіді-дослідження з історії маяків.

«Маяки, як дороговкази Миколаївської та Херсонської областей, представлені в картинах та світлинах. Виставка символічна, бо дороговкази в нас світлі і вони вказують на краще майбутнє, в яке всі ми віримо», — зазначила директорка музею Тетяна Мітковська.

Як продовження проєкту «Вогні Півдня. Люди-Маяки» відбулось відкриття персональної виставки фотохудожника, водолаза, морського еколога Алекса Заклецького (Київ). На ній представлено 11 чорно-білих фоторобіт.

Кожна з цих світлин — частинка історії, нашого буття, пов’язаного з морською стихією, охоронцями і приборкувачами якої є маяки.

Виставка отримала назву «Погашені маяки», адже ці споруди нині не працюють через бойові дії в країні. Знімки були зроблені ще до початку повномасштабного вторгнення ворога в Україну. Тоді пан Алекс проїхав південним узбережжям від Дунаю до Азовського моря, щоби зробити світлини. Він прихильник чорно-білих фото, тому його контрастні двоколірні роботи незвичайні та цікаві.

«Маяки — це завжди романтично, як і Море! Ми задивляємося на море, бо воно завжди різне: тепле, холодне, спокійне, бурхливе, гостинне чи непривітне. Море постійно змінюється, рухається туди і назад, навіть у повний штиль. Колись, 40 років тому, під Маріуполем, я вперше побачив Море, пару днів його розглядав, а потім зробив декілька кроків йому назустріч, воно накрило мене з головою і так досі мене не відпускає. Море породило найбільш мандрівну професію цього світу — моряків», — поділився Алекс Заклецький.

Він вважає, що море — це не тільки про мінливість, а й про постійність. Такими символами стабільності, незламності, надії завжди були маяки. Одне з див стародавнього світу, окраса будь-якого порту та приморського міста.

Море та маяки породили й найбільш немандрівну професію — доглядачів маяка, цілі династії гідрографів, що живуть у маяках або біля них, дбають про них та охороняють і, зі зрозумілої причини, майже нікуди і ніколи не мандрують.

«Цей проєкт розпочався менш як за рік до повномасштабного вторгнення. Я мав за мету — сфотографувати усі маяки, що були на неокупованій території, я рухався від маяка Шагани на схід аж до Маріуполя. 42 маяки: різні історії, різні краєвиди, різні люди. Тепер маяки погашені, доля деяких із них невідома, інші — під постійними обстрілами, але я вірю в наші Маяки, що мандрують крізь час. Вони ще запалять свої вогні, вони вже світять у кожному з нас своїми променями надії», — переконаний митець.

На відкритті виставки були присутні автори проєкту «Вогні Півдня» керівниця Асоціації лідерів туризму Миколаївської області Тетяна Чичкалюк та очільниця ГО «Центр навчання і освіти дорослих «Південь» художниця Руслана Сікаленко, музейні працівники, краєзнавці, представники Держгідрографії.

За задумом організаторів наступні етапи проекту включатимуть науково-практичну конференцію, результатом якої стане видання «Маяки України» спільно із Держгідрографією України. Також планується форум, на якому учасники розглянуть міжнародний досвід маячного туризму, а також цікаві інфраструктурні рішення маяків як туристичних об’єктів.

Миколаїв.


Фотохудожник представив свої роботи.

Фото з відкритих джерел.