У Верховній Раді створено Тимчасову спеціальну комісію з питань правового статусу, соціальної підтримки, медичного забезпечення ветеранів війни, військовослужбовців, Захисників і Захисниць та членів їх сімей, яку очолила Яна Зінкевич.  

Учора Верховна Рада України звернулася до лідерів та парламентів іноземних держав щодо обмеження в’їзду на їхню територію російським і білоруським спортсменам та спортивним делегаціям. За відповідну постанову віддали голоси 306 народних депутатів.

У проекті Звернення Верховної Ради України, зокрема, наголошується на тому, що «на росії та білорусі спорт є складовою державної пропаганди війни».

Більшість їхніх спортсменів є представниками силових структур і частина з них бере участь у бойових діях у загарбницькій війні проти України. 

Народні депутати України вважають помилковими пропозиції Міжнародного олімпійського комітету щодо повернення росіян та білорусів до міжнародних змагань під нейтральним прапором. Верховна Рада України закликає Президента Франції Еммануеля Макрона і усіх відповідальних осіб не допустити на свою територію рашистів та білорусів, які, прикриваючись спортом, сповідують антилюдську пропаганду.

Також народні обранці звернулися до парламентів та урядів демократичних держав світу, Міжнародного олімпійського комітету, міжнародних спортивних федерацій з проханням засудити незаконну дискваліфікацію Міжнародною федерацією фехтування української фехтувальниці, олімпійської чемпіонки, шестиразової чемпіонки світу, восьмиразової чемпіонки Європи Ольги Харлан.

Наші парламентарії закликали застосувати персональні санкції до всіх причетних до дискваліфікації Ольги Харлан. І пожиттєво дискваліфікувати російську спортсменку, яка влаштувала провокацію.

Крім того, Верховна Рада закликає міжнародні спортивні федерації внести зміни до правил спортивних змагань, скасувавши обов’язковість рукостискання чи поклону в змаганнях, в яких беруть участь українські, російські чи білоруські спортсмени.

«Вчинок Ольги Харлан є повагою до всіх українців — спортсменів і не спортсменів, які постраждали та продовжують страждати від віроломного кривавого широкомасштабного збройного вторгнення російської федерації в Україну. Адже як не називай російських спортсменів — нейтральними чи будь-як інакше, вони все одно представляють росію — державу-агресора», — йдеться у зверненні, яке підтримали 320 народних депутатів.

У цілому парламентарії ухвалили зміни до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо застосування спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій) (№ 6529).

Законопроект, за словами народної депутатки Ірини Геращенко, має на меті запобігти втратам бюджету та підтримати виконання обов’язків щодо сплати податків.

Крім того, встановлює зміни положень Закону України «Про санкції» щодо нерозповсюдження обмежувальних заходів (санкцій) на сплату податків, зборів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та погашення податкового боргу.

Що змінилось до другого читання? Як пояснив голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев:

- встановлено чотири види заходів, які здійснює контролюючий орган з метою реалізації санкцій, прийнятих РНБО;

- ПК доповнено механізмами реалізації таких заходів до підсанкційних осіб;

- доповнено норми щодо заборони перебування підсанкційного суб’єкта на спрощеній системі оподаткування (ст. ст. 291, 298, 299 підстави та механізм анулювання реєстрації платником єдиного податку);

- набрання чинності законопроекту синхронізовано з нещодавно ухваленим Законом № 3223, який запроваджує публічний Державний реєстр санкцій.

Парламент і надалі продовжує працювати над відновленням е-декларування.

Під час засідання. У центрі — Андрій Клочко.

У першому читанні проголосовано проект закону «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та інших законодавчих актів щодо удосконалення порядку притягнення до відповідальності осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування» (№ 9587). З метою ефективного розгляду справ та розвантаження судів пропонується частину адміністративних правопорушень віддати Національній поліції та НАЗК.

У першому читанні ухвалено євроінтеграційний законопроект про мінімальні запаси нафти та нафтопродуктів (№ 9024).

Створення системи нафти та нафтопродуктів і наявність відповідних резервів дасть змогу запобігти коливанням цін на моторні палива та забезпечити безперервність постачання моторних палив на ринок.

Народні депутати внесли зміни до Кримінального процесуального кодексу щодо особливостей обчислення строків досудового розслідування в умовах воєнного стану (№ 9314) і до Цивільного кодексу, розширивши коло об’єктів цивільних прав (№ 6447). Зокрема, як зазначила Ірина Геращенко, внесли в ЦК таку новацію, як «цифрові речі». Цифрова річ — це благо, що створюється та існує виключно у цифровому середовищі та має майнову цінність.

Верховна Рада в цілому підтримала зміни до Кодексу цивільного захисту щодо матеріально-технічного забезпечення заходів у сфері цивільного захисту (№ 8257).

Парламент проголосував за законопроект № 8139-д про внесення змін до Митного кодексу України щодо підтримки діяльності з охорони людського життя на морі відповідно до міжнародних договорів України в другому читанні та в цілому.

Законопроект, за словами голови Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данила Гетманцева, допоможе якомога швидше виконати міжнародні договори України у сфері охорони людського життя на морі, також це створить комфортні умови забезпечення ефективності проведення морською пошуково-рятувальною службою операцій з пошуку і рятування людей, які зазнають лиха на морі, у морському пошуково-рятувальному районі України.

Також Верховна Рада підтримала законопроект № 8176 про внесення змін до статті 197 Податкового кодексу України щодо підтримки діяльності з охорони людського життя на морі відповідно до міжнародних договорів України у другому читанні. Документом пропонується надати пільги зі сплати ПДВ при ввезенні в Україну морських суден та пошуково-рятувального обладнання, оплата вартості яких здійснюється за рахунок бюджетних коштів.

277 парламентаріїв підтримали євроінтеграційний закон про цифровий контент і цифрові послуги (№ 6576). І внесли зміни та доповнення до Цивільного кодексу України, спрямовані на розширення кола об’єктів цивільних прав (№ 6447).

Ухвалені зміни до Митного кодексу України та інших законів України щодо протидії незаконному обігу тютюнових виробів (№ 9315), за словами одного з авторів документа, першого заступника голови Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослава Железняка, додатково наповнять державну скарбницю до семи мільйонів гривень на рік і обмежать продаж цигарок в магазинах duty-free.

Народні депутати також внесли зміни до Митного кодексу щодо врегулювання окремих питань розпорядження товарами, які перебувають під митним контролем (№ 9307).

Верховна Рада припинила дію Угоди між Кабінетом Міністрів України і урядом рф про заохочення та взаємний захист інвестицій (№ 0201) і денонсувала угоду між Урядом України і урядом рф про співробітництво в галузі карантину рослин (№ 0210).

«Нам потрібен карантин з країною-агресором в усіх сферах», — зазначила народний депутат Ірина Геращенко.

У першому читанні прийнято законопроект про удосконалення діяльності в галузі державної авіації України (№ 9379) та зміни до Сімейного кодексу (№ 5492) про розірвання шлюбу в період вагітності, або коли дитині ще не виповнився рік. Автори законопроекту зазначають, що часто це має важливе значення у сім’ях, де відбувається домашнє насильство, оскільки розірвання шлюбу є першим кроком для припинення насильства та захисту від насильства у майбутньому.

Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко зачитав повідомлення про виключення народних депутатів Анатолія Гунька і Богдана Торохтія зі складу фракції «Слуга народу».

Вл. інф.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Більше фото тут.